• Vibraţiile seismice-resimţite până în Groenlanda
• În România s-au înregistrat cinci cutremure, dar seismologii susţin că nu ar exista legătură
Un seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit ieri dimineaţă sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria a fost urmat de un nou seism magnitudinea 7,6. Potrivit bilanțurilor provizorii, circa 1.600 de oameni au murit, iar alți aproape 7.000 au fost răniți în Turcia și Siria, în urma seismului. Conform autorităților locale, cel puțin 2.800 de clădiri au fost distruse în urma primului cutremur, astfel că mii de oameni au rămas fără adăpost. Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria, a anunţat purtătorul de cuvânt Balazs Ujvari în cadrul briefingului de presă zilnic al Comisiei. De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Ministerul Afacerilor Externe român a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate. Turcia a cerut oficial ajutorul NATO după cutremurele devastatoare în urma cărora au murit cel puţin 1.300 de oameni, a informat dpa, preluată de Agerpres.
Pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme. Eforturile de salvare din următoarele zile ar putea fi îngreunate de condițiilor meteorologice dificile în unele dintre zonele afectate, conform BBC.
În regiunea Turciei din jurul epicentrului primului cutremur sunt așteptate ploi abundente, în timp ce temperaturile vor fi de doar 3-4 grade ziua și mult sub limita înghețului noaptea. De asemenea, sunt prognozate ninsori. Eforturile de salvare din următoarele zile ar putea fi îngreunate de condițiilor meteorologice dificile în unele dintre zonele afectate, conform BBC. În regiunea Turciei din jurul epicentrului primului cutremur sunt așteptate ploi abundente, în timp ce temperaturile vor fi de doar 3-4 grade ziua și mult sub limita înghețului noaptea. De asemenea, sunt prognozate ninsori. Vibraţiile puternicelor seisme care au lovit sudul Turciei şi ţara vecină Siria au fost resimţite până în Groenlanda, a anunţat ieri Institutul geologic danez, potrivit AFPm potrivit Hotnews.
Cinci cutremure au fost înregistrate şi în România, în mai puțin de două ore, la scurt timp după catastrofa din Turcia
Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur a fost și cel mai puternic. A avut magnitudinea 4,5 și s-a produs la ora 3.26. A fost urmat de un cutremur cu magnitudinea 2,6 produs la ora 4.09 și de altul cu magnitudinea 2,9 înregistrat de aparate la ora 4.13. Un al patrulea cutremur, cu magnitudinea 2,7, a fost înregistrat la ora 5.01, iar ultimul cutremur, cu magnitudinea 2,0, a avut loc la ora 05:26. Cutremurele înregistrate ieri s-au produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău, la adâncimi cuprinse între 17 și 21 de kilometri. Seismologii spun, însă, că nu ar exista legătură între ceea ce s-a întâmplat în Turcia cu activitatea seismică înregistrată în România. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că România va trimite în Turcia o echipă de salvare RO-USAR formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare, precum şi trei aeronave, care vor transporta şapte tone de echipamente. El a mai precizat că echipa care pleacă din partea României este autorizată de Naţiunile Unite, fiind pregătită pentru intervenţii internaţionale.