Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Federaţiei Ruse şi un fidel suporter al actualului şef de stat, Vladimir Putin, a afirmat, într-o declaraţie dată publicităţii ieri, că furnizarea în continuare de arme Kievului riscă să conducă la o catastrofă nucleară globală, reiterându-şi ameninţarea nucleară în contextul războiului din Ucraina, a informat Agenţia Reuters, potrivit Agerpres.
Retorica apocaliptică a lui Dmitri Medvedev este percepută ca o încercare de a descuraja NATO, condusă de SUA şi aliaţii occidentali ai Kievului, să se implice şi mai mult în războiul declanşat în urmă cu un an, care provoacă eşecuri Moscovei pe câmpul de luptă.
Cele mai recente declaraţii ale lui Medvedev, care este vicepreşedintele puternicului Consiliului de Securitate al preşedintelui Putin, survin după avertismentul nuclear al liderului de la Kremlin de săptămâna trecută şi declaraţiile sale de duminică, în care a prezentat confruntarea Moscovei cu Occidentul ca pe o bătălie existenţială pentru supravieţuirea Rusiei şi a poporului rus.
„Desigur, pomparea armelor poate continua… şi poate împiedica orice posibilitate de relansare a negocierilor”, a declarat Medvedev pentru cotidianul Izvestia, citat de Agerpres. „Inamicii noştri exact asta fac, nedorind să înţeleagă că obiectivele lor vor duce cu siguranţă la un fiasco total. Pierderi pentru toată lumea. Un colaps. Apocalipsa. Unde uiţi pentru secole de viaţa de dinainte, până când molozul încetează să mai emită radiaţii”.
Medvedev a afirmat, acum două zile, că fabricile din Rusia lucrează non-stop pentru a face față creșterii exponențiale a comenzilor de apărare, respingând ironic ideea că forțele Moscovei din Ucraina ar fi rămas fără rachete, potrivit Reuters.
Medvedev a susținut că Moscova a crescut producția militară „de zeci de ori” la unele fabrici și că studiază îndeaproape armamentul folosit de ucraineni pentru a lovi zonele controlate de Rusia.
Medvedev este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și a fost numit în decembrie adjunct al președintelui Vladimir Putin în Comisia militaro-industrială care supraveghează industria de apărare.