V. Stoica

Acțiunile desfășurate în Săptămâna Protecției Civile se vor derula, zilele acestea, la nivelul întregii țări, prin Inspectoratele pentru Situații de Urgență, care au în atribuții și asigurarea protecției populației în cazul apariției unor evenimente grave, cum ar fi cutremurele sau alte dezastre. Pe 4 martie 1977 a avut loc cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României, de 7,2 grade pe scara Richter. Peste 1.500 de oameni au murit atunci, iar alte 11.000 de persoane au fost rănite. Este un moment care a rămas în memoria colectivă drept seismul care a pus la pământ cele mai multe clădiri și altele au fost atât de avariate încât nu au mai putut fi locuite. Mii de oameni au rămas atunci fără acoperiș deasupra capului.
Sâmbătă, 25 februarie, la sediul ISU Prahova, a avut loc o conferință de presă în care purtătorul de cuvânt al instituției, Liviu Pipelea (foto), a venit cu explicații în legătură cu modul de intervenție în caz de seism puternic.
Printre mijloacele de intervenție specifice, aflate la dispoziția inspectoratului, se află trei containere multirisc dotate inclusiv cu sisteme de detecție a persoanelor, cu camere de termoviziune și de depistare a semnalelor sonore, chiar și a celor de intensitate redusă. Pe de altă parte, ISU Prahova dispune și de o tabără mobilă pentru persoanele sinistrate, care poate adăposti câteva sute de persoane. Această tabără mobilă ar putea fi amplasată, conform purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, fie pe stadion, fie în alte spații din imediata apropiere a Ploieștiului, unde să nu existe niciun risc de prăbușire a vreunei structuri în zona taberei. Tabăra mobilă este dotată cu sistem de iluminat, bucătărie cu accesorii pentru servit masa, corturi cu paturi pliante.
”Având în vedere că o mare parte a populaţiei este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte corect într-o astfel de situaţie. Astfel, în perioada următoare, acţiunile ISU Prahova vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism. În cadrul activităților vor fi aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia”, informează reprezentanții ISU Prahova.

Bella, ciobănescul german al ISU Prahova dresat pentru căutare-salvare

Bella este ciobănescul german școlit pentru căutare-salvare de persoane la Centrul Chinologic al Ministerului Afacerilor Interne, de la Sibiu. Are șase ani și face parte din echipajul canin al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Șerban Cantacuzino” al județului Prahova. Deocamdată, din fericire, a participat doar la antrenamente și exerciții de căutare, cu rezultate foarte bune. Deși destul de înaintată în vârstă, Bella este foarte atentă și, împreună cu partea ”umană” a echipajului din care face parte, merge la toate acțiunile, inclusiv cele ”de sărbătoare”, când îmbracă și ea, la rândul ei, uniforma de intervenție. Una dintre misiunile la care a participat este un exercițiu de căutare în care a fost nevoită să caute și să găsească într-o zonă extinsă câteva persoane aflate într-o clădire abandonată, doar cu ajutorul mirosului. Și misiunea a fost îndeplinită cu succes, trecând peste toate obstacolele întâlnite în cale!

Programul acţiunilor din ­Săptămâna Protecţiei Civile
27.02.-03.03.2023 – Zilele porților deschise și expoziții de tehnică la sediul ISU Prahova, precum și la sediile subunităților de intervenție, ale gărzilor și punctelor de lucru. De asemenea, în acest interval se vor desfășura acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare în situații de urgență în unități de învățământ din județ. Inspectorii de prevenire vor desfășura activități de informare preventivă cu tematică de protecție civilă în zonele cu public numeros (centre comerciale).
28.02.2023 – ”Maratonul resuscitării”, în cadrul Colegiului Național I. L. Caragiale Ploiești.
01.03.2023 – exercițiu de alarmare publică ”Miercurea sirenelor”. Totodată, în aceeași zi, se vor derula o serie de activități preventive, urmate de un exercițiu demonstrativ de stingere a incendiilor în cadrul Liceului Teoretic Azuga, cu sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitatea Azuga.
04.03.2023 – Activități de informare a populației pe pârtiile din Sinaia, Bușteni și Azuga, de către personalul Salvamont.