Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat o reuniune de urgenţă după ce nouă persoane au murit în decurs de o lună în Guineea Ecuatorială după infectarea cu virusul Marburg, o febră hemoragică aproape la fel de mortală ca Ebola, a relatat AFP, preluată de Agerpres.
Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru a trata acest virus. Cu toate acestea, îngrijirea de susţinere – rehidratare orală sau intravenoasă – şi tratamentul simptomelor specifice cresc şansele de supravieţuire. O serie de tratamente potenţiale, inclusiv produse sanguine, terapii imune şi medicamente, precum şi vaccinuri candidate sunt în curs de evaluare, potrivit OMS.
Pe 13 februarie, Guineea Ecuatorială a anunţat decesul în estul ţării a nouă persoane, în perioada 7 ianuarie – 7 februarie, din cauza virusului Marburg.
Aceasta este, potrivit OMS, „prima epidemie de febră hemoragică Marburg” în această mică ţară din Africa, situată în centrul-vestul continentului. Guineea Ecuatorială a declarat o „alertă sanitară” în provincia Kie-Ntem şi în districtul vecin Mongomo, iar autorităţile au pus în aplicare un plan de izolare în strânsă colaborare cu OMS pentru a face faţă epidemiei din această zonă acoperită cu pădure ecuatorială din estul părţii continentale a ţării, care include şi două insule principale.