Nicoleta Dumitrescu

Cu siguranță, destui au fost cei care, ieri, comunicând prin intermediul telefonului mobil, nu au știut că a fost și ziua în care a fost marcată chiar… Ziua mondială fără telefon mobil! Culmea este că această zi este celebrată de ceva ani – anul acesta a ajuns la cea de-a 23-a ediție – fiind lansată la inițiativa unui scriitor francez care, fără să nege utilitatea dispozitivelor moderne de comunicare, a ținut să atragă atenția asupra dependenței de telefonul mobil. Adevărul este că, atunci când sunt fără telefon mobil, pentru că l-au uitat acasă, de pildă, unele persoane se declară că sunt chiar… fără mâini, având în vedere că, parcă, acest obiect a ajuns să fie lipit de mâini! Se merge dintr-o cameră în alta – telefonul este în mână, se merge pe stradă – telefonul este în mână, chiar și condusul unei mașini ajungând să se facă… într-o mână, pentru că în cealaltă este tot telefonul mobil!
Oricum, nu mai este o noutate faptul că, pentru unii, grație și rețelelor de socializare, telefonul mobil mijloceşte chiar un transfer al vieții de zi cu zi, destui fiind aceia care preferă să le transmită prietenilor virtuali, încă de la primele ore ale zilei, o ”Bună dimineața fericită la cafea!”, însoțită și de imaginea unei cești cu cafea aburindă, din care nu lipsesc inimioarele, ori să anunțe dacă se simt îngândurați, prost dispuși, veseli ori triști, iar ulterior să aştepte să curgă like-urile și emoticoanele de tot felul. Practic, nimic nu mai există fără să fie postat, în primul rând, pe facebook și alte rețele de socializare, de aici și gama largă de comentatori din rândul acelora care-și dau cu părerea despre tot și despre toate, creându-se impresia că doar cu ei începe și se termină lumea!
Nu mai este o noutate că șapte din zece elevi români sunt analfabeți funcțional, adică nu sunt în stare să înțeleagă sensul unui text pe care l-au citit. Pare dramatic, însă, se pare că una dintre cauze ar fi tot… telefonul mobil, având în vedere faptul că, așa cum se știe, accesul la informație a diminuat atât scrisul de mână, cât și răsfoitul cărților. Acum, vrei un comentariu despre ”Baltagul”, celebrul roman scris de Mihai Sadoveanu? Cauți pe net și-l găsești, așa cum se poate găsi orice caracterizare a vreunui personaj negativ sau pozitiv dintr-un volum studiat la gimnaziu sau liceu. Telefonul mobil a înlocuit caietele, stiloul, creionul sau pixul, dar, mai ales, paginile cărților…De aici și ceea ce se vede zilnic pe stradă ori în mijloacele de transport în comun, unde copii, tineri și adulți sunt cu ochii-n telefon, chiar cu ceva vreme în urmă un tânăr din Iași fiind lovit de tren pentru că era atent la telefonul mobil și asculta și muzică în căști!
Revenind la ziua care a fost marcată ieri, inițiativa s-a dorit să fie un îndemn de a mai fi lăsat din mână telefonul mobil, dar să se și vadă cam câte ore se poate rezista fără să se apeleze la una dintre funcțiile acestuia, cu excepția situațiilor de urgență. E greu, însă, să fie lăsat telefonul din mână, în condițiile în care, după cum s-a și văzut, de altfel, inclusiv cei cu funcții publice, dar și instituțiile statului, preferă dialogul de la distanță, nu cel față în față. Video conferințele și teleconferințele sunt, se pare, mai la îndemână, ”transparența” activității fiind redusă, adesea, pe facebook, la scurte comentarii despre diverse întâlniri și-o mulțime de fotografii. Poate și de aceea, pentru majoritatea dintre tineri, cea mai mare pedeapsă pe care o pot primi este aceea să nu mai aibă acces la telefonul mobil conectat la internet. Este ca și când chiar ar fi… fără mâini!