Acţiunile desfăşurate de către poliţişti de la începutul anului şi până în data de 11 februarie pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale şi a comerţului ilegal cu produse din tutun au avut ca rezultat ridicarea a peste şapte tone de tutun şi a aproximativ 10.600 de ţigarete.
În acest context, reprezentanţii Poliţiei Române precizează faptul că în perioada mai sus menţionată „au fost descoperite mai multe puncte de prelucrare cu instalații artizanale a frunzelor de tutun, care sunt transformate în tutun de fumat- mai exact tutun mărunțit- și comercializarea cantităților rezultate către persoane fizice.
Comercializarea s-a făcut, de obicei, prin intermediul firmelor de curierat, în urma anunțurilor postate în mediul online”.
Controale pe linia combaterii acestui fenomen infracţional au fost efectuate şi în Prahova, după cum reise din documentul de presă amintit.
„Angajaţi ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice a Poliţiei Sectorului 6 din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au pus în executare 17 mandate de percheziție domiciliară în municipiul București și județele Buzău, Prahova, Ialomița și Călărași, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de producere de produse accizabile și de deținere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate, peste 1 kilogram de tutun de fumat.
În fapt, pe parcursul probatoriului, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2022 – 7 februarie 2023, mai multe persoane ar fi creat două site-uri prin intermediul cărora ofereau spre vânzare diferite cantități de tutun.
Comenzile preluate de la clienți erau onorate prin firme de curierat și servicii poștale, folosindu-se de nume fictive, în scopul disimulării activității infracționale.
Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada menționată, au fost comercializate 3,8 tone de tutun de fumat.
În urma derulării perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite 1.275 de kilograme de tutun.
Totodată,au fost depistate mai multe cântare, un dispozitiv de tocat sau mărunțit tutun, precum și mai multe butoaie în care tutunul era prelucrat prin fierbere”.