*IGSU: Nu există situaţii de pericol pentru populaţie

*Directorul INFP: E o surpriză că zona respectivă s-a activat

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU)  a anunțat, în această seară,  după producerea unui nou cutremur semnificativ, de 5,7 pe scara Richter, în Oltenia, Gorj, că nu există situaţii de pericol pentru populaţie,  potrivit Agerpres.

„Cele mai multe apeluri au fost primite la ISU Gorj. Apelanţii sesizează diverse pagube (fisuri, căderi ţiglă de pe acoperiş). Pentru eficientizarea misiunilor de recunoaştere derulate în teren, ISU Gorj a suplimentat echipajele din tura de serviciu cu cel aflat în turele libere, din 3 subunităţi. Din informaţiile pe care le avem la acest moment, nu sunt persoane care să fi suferit vătămări. Totodată, nu există situaţii de pericol pentru populaţie”,  a transmis  IGSU.

Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 s-a produs,  astăzi,  la ora locală 15,16, în Oltenia, judeţul Gorj, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) pe pagina sa de Facebook.

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 40 de kilometri şi a fost localizat la 102 km nord de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu şi 146 km vest de Piteşti.

Cutremurul a fost urmat într-un interval de aproape 15 minute de două seisme, cu magnitudini de 3,5 şi 3,4 pe Richter, conform INCDFP.

Luni a avut loc în aceeaşi zonă un cutremur cu magnitudinea de 5,2, la o adâncime de 16,5 kilometri. Directorul general al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat că este o „surpriză” că zona unde s-a produs seismul de marţi s-a activat, deoarece până acum nu s-au înregistrat decât seisme de magnitudine mică.

„E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, au fost magnitudini de 3 grade, 2 grade, 1 grad. Pentru noi e o surpriză că zona respectivă s-a activat, ea a mai produs cutremure în trecut. (…) Din punct de vedere geologic, mişcarea a fost pe verticală, mişcarea faliilor a fost pe verticală. Mecanismul cutremurului aşa arată, adică au fost două plăci care s-au mişcat una faţă de cealaltă pe verticală, la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a lui”, a precizat Constantin Ionescu, într-o conferinţă la Ministerul Afacerilor Interne, potrivit Agerpres,

O nouă replică a cutremurului de 5,7 din judeţul Gorj a avut loc în această seară,  la ora 17:47, magnitudinea seismului fiind de 3,9 pe Richter, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Aceasta este a şasea replică a cutremurului major de  astăzi din județul ţul Gorj. Precedentele au avut magnitudini cuprinse între 2,8 şi 4,2 pe Richter, unul singur fiind localizat în judeţul Dolj.