Florin Tănăsescu

Maistru, cândva, la fabrica de mutat şifoniere în frigidere, nea Jumară vrea azi o ţară ca afară. Şi lucrează de zor la ea.
Când era mic şi prost – nu c-ar fi mai destupat azi – a avut pojar. De-aici şi petele de la dosar, nu vă gândiţi c-ar fi turnat pe cineva. Păi, se poate aşa ceva?
Nu! Sau da!
În adolescenţă, era prostul clasei. Nu-l ducea capul nici să copieze. Dar nu vă-nchipuiţi că s-a dus tac-su cu găina la directorul şcolii să ia, loaza, bacul. Păi, se poate aşa ceva?
Nu! Sau da!
Pe la douăjdeani, Titi Jumară trebuia să plece la diribau-hau-hau. Adică-n armată. A plâns ni’ţel – „Ia-ţi Jumy ziua bună, de la Tiţa şi Mamiţa!” -, apoi „a ciocnit valiza-n gară” cu alţiii. Atât, că într-o juma de oră s-a întors la vatră. Deci, poate zice cineva că n-a lucrat la Canal?
Nu! Sau da!
Când a fost manevra cu Revoluţia, a tulit-o în pădure. Acolo a întâlnit-o pe Scufiţa Roşie. Ea, văzându-l cum se tânguie de emoţie , „Aoleeeu, mor rănit din dragoste de ţară!”, l-a bandajat. C-o scoarţă de copac. Iar la comisia de handicap figurează c-are un picior de lemn. Teoretic, că practic e bine-mersi. Iar la „starea civilă” apare căsătorit cu Doamna Scufy Jumăroaica.
Deci, i se se poate contesta certificatul de revoluţionar?
Nu! Sau da!
Trecut-au anii de-abureli prin ţară. Jumară şi-a lui soţioară au fost dublu răsplătiţi pentru serviciile aduse patriei. Mai întâi, el a primit Golden Buzz la „Românii au noroc de mulţi proşti prin posturi de conducere” – iar ea a ajuns preşedinta Comisiei de bârfit din Camera Deputaţilor-Răsfăţaţilor. Păi, nu merita funcţia?
Nu! Sau da!
Au şi două odrasle: Jumărel şi Jumăriţa. Amândoi cu facultăţi făcute prin străinătate. Păi, ce, te-ncurci cu inteligenţa copiilor de bani-gata ?
Nu! Sau da!
Şi uite aşa, s-a pricopsit ţara asta cu nea Jumară şi-a lui soţioară – Jumăroaica. Şi tot aşa, urmaşii lor, jumărei şi jumăroaice, vor fi aleşii şi răsaleşii unui popor.
Are alte variante naţia asta?
Nu! Sau, poate, da!
Până una, alta, nea Jumară abureşte jumate de ţară.
Cealaltă-i plecată p-afară.