O formă deosebit de severă de Mpox (o boală denumită în trecut variola maimuţei) a fost depistată la pacienţii infectaţi cu HIV şi este adeseori fatală pentru cei aflaţi în stadiul de SIDA, potrivit unui studiu publicat recent în revista medicală The Lancet, informează AFP, preluată de Agerpres.
Epidemia de Mpox, care s-a răspândit în întreaga lume în 2022 înainte de a se diminua în mare parte, a afectat în principal bărbaţii care întreţin relaţii homosexuale.
Or, aceasta este o populaţie în cadrul cărei există un procent mai mare de persoane infectate cu HIV, virusul care, în stadiul său cel mai avansat, declanşează SIDA, afectând imunitatea pacientului şi făcându-l vulnerabil la o serie de boli.
În acest context, cercetătorii au analizat riscurile deosebite pe care le prezintă Mpox la pacienţii deja infectaţi cu HIV.
Autorii studiului au studiat astfel cazul a circa 400 de pacienţi infectaţi atât cu HIV, cât şi cu Mpox.
În cazul acestora, oamenii de ştiinţă au identificat o formă foarte gravă a bolii, pe care au denumit-o „Mpox fulminant”.
Această formă, care se concentrează la pacienţii la care infecţia cu HIV este într-un stadiu avansat, duce la necroza masivă a pielii, a organelor genitale şi chiar a plămânilor.
Ea a provocat moartea a 27 de pacienţi. Toţi aceştia depăşiseră pragul utilizat în general pentru a vorbi despre declanşarea SIDA: mai puţin de 200 de limfocite T CD4 pe mm3 de sânge.
Aceste decese reprezintă ele singure o mare parte dintre cele aproximativ o sută de decese înregistrate în timpul epidemiei, din câteva zeci de mii de infectări.
Pentru cercetători, aceste constatări ar trebui să determine autorităţile sanitare să caute în mod prioritar să vaccineze împotriva Mpox persoanele cu HIV.
De asemenea, ei solicită ca această formă severă de Mpox să fie adăugată pe lista bolilor caracteristice pentru SIDA. Această listă include circa 15 afecţiuni considerate deosebit de periculoase în cazul unei infecţii avansate cu HIV.