Blocul Naţional Sindical (BNS) invită la dialog partenerii sociali reprezentativi pe fondul lansării Pactului naţional pentru ocupare şi formare, cu scopul de a creşte calitatea profesională a lucrătorilor din România. Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei sindicale, transmis la sfârșitul săptămânii trecute Agerpres, la nivelul anului 2020, doar 17,5% dintre companiile din România au organizat cursuri de formare pentru lucrătorii proprii, media europeană fiind, în acelaşi an, de 67,4%.
„Vrem să creştem calitatea profesională a angajaţilor din România, ceea ce înseamnă, ulterior, şi creşteri de salarii pentru aceştia. Noi, la Blocul Naţional Sindical, am văzut nenumărate cazuri de companii private care folosesc şmechereşte prevederile legale. De exemplu, sunt firme care angajează muncitori pe care îi plătesc cu salariul minim. După ce îi angajează, organizează cursuri interne pentru dezvoltarea competenţelor acestora, încât lucrătorii să poată lucra cu diverse tehnologii, dar ei rămân plătiţi pe salariul minim, precum lucrătorii necalificaţi. Astfel, ei se trezesc că nu au nici măcar o certificare recunoscută la nivel naţional şi european. Iar când aleg să plece într-o altă companie sau sunt daţi afară, lucrătorii pleacă tot cu aceeaşi ,,etichetă”: de necalificaţi! Aceste lucruri pot fi schimbate cu ajutorul acestui Pact naţional, iniţiativă la care aşteptăm să adere cât mai multe alte organizaţii sindicale, patronale şi angajatori”, a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS. Decizia de a demara o astfel de iniţiativă a fost luată în şedinţa Biroului Executiv al BNS din data de 16 februarie, iar ca urmare organizaţia sindicală pregăteşte, deja, pentru afiliaţii săi – cele 35 de federaţii membre – modele de pacte sectoriale pentru competenţe.
Parteneriatele pentru ocupare şi formare sunt platforme de acţiune comună care urmăresc realizarea unor activităţi de creştere a competenţei profesionale a lucrătorilor şi persoanelor neocupate din România, precum şi realizarea unor cercetări şi inovări în domeniul ocupării şi formării profesionale. BNS precizează că aceste pacte pot reprezenta o soluţie pentru a gestiona principalele provocări cu care se va confrunta în viitor piaţa muncii, deopotrivă în cazul lucrătorilor şi companiilor.