O femeie a murit la aproximativ fiecare două minute în 2020 din cauze care puteau fi prevenite legate de sarcină şi de naştere, se arată într-un raport realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de alte organisme ale ONU, potrivit DPA, preluată de Agerpres.
Raportul, publicat recent, a precizat că în 2020 „un număr de femei estimat la 287.000 la nivel mondial au murit în urma unei cauze materne, ceea ce înseamnă circa 800 de decese materne în fiecare zi şi aproximativ un deces la fiecare două minute”.
Acest bilanţ a reprezentat însă o îmbunătăţire faţă de cele 446.000 decese materne înregistrate cu 20 de ani mai devreme, potrivit raportului.
Dar, deşi rata deceselor înregistrate în rândul femeilor însărcinate sau în timpul naşterii a scăzut între 2000 şi 2015, ea a stagnat în esenţă de atunci, ba chiar a crescut în unele regiuni.
Datele din raport se extind până în 2020, iar efectele pandemiei de coronavirus nu sunt vizibile în setul de date.
Situaţia în regiunile mai sărace şi în ţările afectate de conflicte este deosebit de dramatică, a precizat OMS. În Africa Subsahariană au fost înregistrate circa 70% dintre decesele materne la nivel mondial în 2020, această regiune fiind urmată de ţări din Asia Centrală şi de Sud, cu aproape 17%.
„Nicio mamă nu ar trebui să se teamă pentru viaţa ei în timp ce aduce pe lume un copil, mai ales atunci când cunoştinţele şi instrumentele necesare pentru a trata complicaţii comune există”, a declarat Catherine Russell, director executiv al UNICEF, unul dintre organismele care alcătuiesc United Nations Maternal Mortality Estimation Inter-Agency Group (MMEIG).
Printre cauzele care pot fi prevenite şi care pot duce la deces se numără hemoragiile abundente, tensiunea arterială ridicată, avorturile în condiţii nesigure şi boli precum HIV/SIDA şi malaria.
„Aproape toate decesele au loc în ţări cu venituri mici şi medii şi aproape fiecare deces poate fi prevenit”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în prefaţa raportului.
Unul dintre Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale ONU este reducerea mortalităţii materne de la 339 decese la 100.000 de naşteri în anul 2000 la mai puţin de 70 de decese la 100.000 de naşteri până în 2030. În 2020, numărul acestor decese a fost de 223 la 100.000 de naşteri.
Creşterea acoperirii asistenţei medicale materne de calitate şi o îmbunătăţire a capacităţii femeilor de a lua propriile decizii cu privire la sănătatea lor sexuală şi reproductivă se numără printre paşii care trebuie întreprinşi pentru atingerea acestui obiectiv, precizează raportul.