Foarte mulți oameni acuză faptul că 2022 a fost un an mai dificil decât alții. Războiul din Ucraina, inflația, efectele schimbărilor climatice sunt doar câteva dintre presiunile resimțite la nivel individual, după cum a confirmat pentru Hotnews.ro psihoterapeuta Sabina Strugariu.
Sănătatea mintală este extrem de importantă pentru fiecare individ, iar pentru a ne proteja și a fi mai vine în noul an, Sabina Strugariu subliniază importanța odihnei, a pauzelor, a inactivității, a plictiselii și a timpului în care nu suntem mereu pe fugă.
„Cred că unul dintre cele mai importante lucruri pe care putem să le facem pentru noi este să petrecem mai mult timp conectați la prezent (știu, e un clișeu – asta spun toți specialiștii din nou și din nou și, cumva, pare că toată lumea fuge de truisme pentru că ni se pare prea simplu să fie simplu, însă ce e simplu e cel mai greu de realizat, întrucât simplu nu este tot una cu simplificat, simplul este complex, chiar dacă nu neapărat complicat)”, adaugă ea.
Psiholoaga ne îndeamnă să ne uităm la
cum ne simțim în propriul corp, să analizăm ce stare emoțională avem, cât și unde este atenția și mintea noastră.
„Faptul că suntem vii este un drept în sine – noi oamenii suntem valoroși în sine, nu trebuie să facem nimic să merităm să fim – suntem și asta e suficient.
De aici încolo, cât suntem vii totul poate fi și altfel și putem alege cum și în ce ne antrenăm energia, doar să nu uităm că psihicul și corpul nostru au nevoie să fim atenți și la resursele de reîncărcare ale „bateriei” noastre interne – fie că mergem la terapie, că încheiem programul de lucru mai devreme, că ne respectăm programul de somn, că ne luăm pauze, că setăm limite mai sănătoase, că negociem mai des cu cei din jur, că cerem mai des ajutorul, că suntem mai curioși când greșim și mai blânzi când auzim cuvinte ca „nu mai pot”, „am obosit”, „mi-e greu” etc.”, încheie ea.