Florin Tănăsescu

Când a atins prima oară podeaua discotecii, a amuţit vocalistul de la Smokie taman când urma să zică „Te doresc la miezul nopţii”.
Se întâmpla prin Cârlibaba treaba. Numai că dom’şoara, zicea Cârlig-baba. Atât o ducea chifla. Că n-avea cârlig la bagabonţi, nu era vina ei. Că dădea în gropi, cam da.
Că, până şi mă-sa se întreba: „Ce ne facem, bărbate, cu podoaba? Parcă-i făcută la beţie, fi-ţi-ar ţuica a dracului să-ţi fie!”.
Trecut-au anii. Ăia treizeci şi ceva de când a făcut plopul pere, răchita micşunele şi-n parlament au ajuns pui de lele.
Dom’şoara Cârlig-baba e şi ea p-acolo. Face legi şi desface…
Nu desface nimic, că doar am zis că se văita mă-sa că-i făcută la beţie…
Dom’şoara Cârlig a avut totuşi noroc în dragoste. S-a măritat cu dom’ Bolintin. Deal, că ţara începuse s-o ia la vale.
Fost aviator în brazdă (tractorist, adică), a cerut-o de nevastă romantic. În genunchi, strada principală din Cârlig-baba: „Hai mândruţo-n Dealu’ Spirii/Să te-nvăţ tabla-nmulţirii/Cât fac doi ori doi/ Şi noi, euroi!”.
Că dom’şoara Cârlig-baba şi dom’ Bolintin „face destinu’ neamului”, zice o ghicitoare. Şmecheră sau agramată, da’ nu şi proastă!
Că ţiganca, la vremea când dădea cu ghiocu’ şi ghicea la proşti norocul, a zis: „Io anticipasem traiectoria lor de pe vremea când au făcut treabă mare în scăldătoare!”.
Că în popor se mai zice că la barza cu poale lungi din Cârlig-baba şi lu’ tractoristu’ de pe fostul U650, cu ţeavă verticală, le face partidul loc prin comisii de atragere fonduri europene, chestii, trestii, manivele. Bani să iasă!
Când a atins prima oară podeaua discotecii, a amuţit vocalistul de la Smokie. Băiat deştept, n-a zis „Te doresc la miezul nopţii!”.
De când e-n parlament dom’ Bolintin Deal, unii încă mai zic: „A furat, da’ a şi arat. Câmpul, asfaltul sau uliţa din Cârlibaba, ce contează?”.
Când vor fi iar alegeri, uităm. Şi fredonăm:
Te votez şi-n crucea nopţii, podoabă de Cârlibaba!