La 1 ianuarie 2023, Suedia a preluat de la Cehia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni. Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Franţa (ian.-iun. 2022), Cehia (iul.-dec. 2022) şi Suedia (ian.-iun. 2023).
Priorităţile preşedinţiei suedeze reflectă poziţiile pe care Suedia le-a susţinut în mod tradiţional în UE, dar răspund şi provocărilor geopolitice şi economice actuale cu care se confruntă Uniunea, conform site-ului guvernului suedez.
Securitatea-unitatea, rezilienţa-competitivitatea, prosperitatea (tranziţia energetică), valorile democratice şi statul de drept sunt temele aflate în centrul viitoarei preşedinţii suedeze, a transmis prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, într-un discurs la 12 decembrie, în Riksdag (parlamentul suedez), când a prezentat programul preşedinţiei suedeze a UE începând cu 1 ianuarie 2023.
Logo-ul preşedinţiei Suediei la Consiliul UE este reprezentat de formula „sweden2023.eu”, scrisă cu caractere galbene şi albe, pe fond albastru. Prin evidenţierea diferitelor părţi ale logo-ului, se transmit mai mult mesaje. „sweden eu” subliniază rolul Suediei în calitate de a deţinătoare a preşedinţiei şi contribuţia ţării la Uniune. „we 2023” reflectă faptul că Suedia, în calitate de deţinătoare a preşedinţiei, acţionează în interesul comun al Uniunii, iar „we eu” ilustrează comunitatea statelor membre ale UE şi importanţa construcţiei europene pentru cetăţenii săi. De asemenea, legătura dintre literele „n” şi „u” din siglă simbolizează solidaritatea între statele membre. Punctul galben din siglă reprezintă hotărâre şi este un punct de referinţă pentru calea de urmat comună a statelor membre. Culorile alese sunt cele pe care Suedia şi UE le au în comun: galben şi albastru.
Suedia a mai deţinut, anterior, preşedinţia Uniunii de două ori: în 2001 şi 2009.