Nicoleta Dumitrescu

Fac ce fac politicienii și tot bagă bățul prin gard pe la vecinii de coaliție, ca să vadă dacă aceștia răspund provocărilor sau se fac că plouă! Iar motivele provocărilor sunt cam aceleași, dovadă că, în urmă cu doar câteva zile, pe tepet a fost pusă, din nou, tot ”rotativa”, PSD – partidul care urmează să-și instaleze premierul – ținând să afle, cu orice preț, de la partenerii cu care împart acum puterea, dacă în luna mai a acestui an liderul PNL va ceda, conform înțelegerii, scaunul cel mai mare de la Guvern.
Problema este că nu atât cel care urmează să preia funcția, Marcel Ciolacu, este cel mai îngrijorat că nu va fi viitorul premier, cât alții de pe lângă el. Mai exact cei din flancurile doi-trei ale conducerii partidului fac mai multă gălăgie, amenințând chiar cu alegerile anticipate dacă liberalii nu se vor ține de cuvânt cu rotația premierului la Palatul Victoria. Având în vedere că alăturarea celor două formațiuni politice a fost mai mult decât forțată, cu greu doctrinele acestora, privite ca două săbii, încăpând în aceeași teacă, era de așteptat ca între lideri să existe contradicții și opinii diferite. Iar cum nu mai este mult până în luna mai 2023, sunt destui cei care, pe fondul speculațiilor de tot felul, își țes propriile speranțe de mărire. Pentru că, odată cu rotativa la funcția de premier, se vor face rotații și prin ministere, iar în cadrul negocierilor, care deja sunt în toi, destui sunt cei care se văd în cărți pe la ministere, nu are importanță care, sau prin alte locuri călduțe la stat!
Dar, amenințarea cu alegerile anticipate nu este nouă pe scena politică românească, aceasta fiind, de fapt, una dintre cărțile ținute de rezervă sau în mânecă, depinde de situație, atunci când se consideră, la masa puterii, că unul dintre parteneri nu joacă tocmai cinstit. Numai că perioada pe care acum o traversăm este cu totul altfel, partidele, pentru a-și asigura strategiile pe care și le-au gândit, jucând la… ruleta compromisului cam tot ceea ce mișcă, pentru a vedea ce… pică!
De aici și laudele proprii, pe două voci, ale principalelor două partide din coaliția aflată la guvernare pe mult cunoscutele sloganuri: ”Noi am majorat…”, ”Noi am dat…”, ”Noi am inițiat…”, ”Noi am dispus…”, ”Datorită nouă…” etc. Iar rotativa la Guvern care urmează nu este altceva decât tot o negociere pe funcții, fiecare parte dorind să prindă, evident, ce este mai bun. Cum însă anul 2023 are mize mult mai mari, având în vedere că 2024 va fi anul unui întreg calup de alegeri, patru la număr – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale – politicienii, băgând bățul prin gardul vecinilor, încearcă să se vadă, de pe acum, învingători la voturi! De aici și lejeritatea cu care se joacă pretențiile, de tot felul, la ruleta compromisului, doar-doar va ceda cineva în favoarea celuilalt!
În aceste condiții, rămâne de văzut dacă, până la urmă, rotativa la Guvern se va face, într-adevăr, în luna mai a.c., așa cum s-a stabilit, ori supărările vor fi atât de mari încât unul dintre parteneri să-și ia bagajele și să plece, trăgând după el și amenințarea alegerilor anticipate! Cert este că totul este posibil, așa cum s-a dovedit și faptul că mulți au cedat, ulterior, după ce au rostit celebrul…”niciodată”!