În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, personalul Direcţiei Silvice Prahova, împreună cu reprezentanţi ai poliţiei prahovene, au derulat 9654 de acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii furturilor de material lemnos din fondul forestier de stat sau particular.
Conform precizărilor făcute de către inginer Ovidiu Ştefănescu, coordonatorul compartimentului «Pază» din cadrul instituţiei, în urma activităţilor mai sus menţionate au fost constatate 51 de contravenţii, fiind confiscată cantitatea de 514 metri cubi material lemnos, valoarea sancţiunilor aplicate ridicându-se la 49.500 de lei.
În ceea ce priveşte numărul infracţiunilor constatate în cursul anului 2022, acesta s-a ridicat la aproximativ două sute ( prejudiciul aferent- peste 280.000 de lei), fiind întocmite tot atâtea dosare penale făptuitorilor. În ceea ce priveşte volumul de material lemnos care nu a putut fi justificat de către personalul silvic al ocoalelor din raza de competenţă a Direcţiei Silvice Prahova, interlocutorul nostru ne-a precizat că acesta a fost de 109 metri cubi ( în scădere faţă de anul 2021), însumând 30.267 de lei, sumă pe care trebuie să o plătească reprezentanţii ocoalelor silvice de pe raza cărora a fost furat lemnul.
De menţionat aici faptul că, din totalul celor nouă ocoale silvice prahovene, la trei dintre ele – Azuga, Sinaia şi Vălenii de Munte – procentul de justificare a fost de sută la sută!
Trăgând linie: anul 2022 a însemnat pentru Direcţia Silvică Prahova menţinerea trendului descrescător în ceea ce priveşte sustragerea materialului lemnos atât din pădurile statului, cât şi din cele particulare.
Şi aceasta în condiţiile în care suprafaţa de pădure administrată de către instituţie este de 113.561 de hectare.