Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia să descopere amănunte dintre cele mai interesante despre istoria fotbalului de pe raza judeţului nostru. După ce, ani la rând, v-aţi delectat cu extraordinarele materiale semnate de Constantin Dumitru – Plopeni, vă propunem câteva episoade culese dintr-o altă sursă, lucrarea în trei volume intitulată „O istorie a fotbalului câmpinean”, apărută în 2020, sub semnătura jurnalistului Octavian Cojocaru.

Blaturile au fost prezente în fotbal încă din „precambrianul” acestui sport: în alte părţi de lume sunt dovezi de scoruri dinainte stabilite încă din secolul 19! Au fost rezultate aranjate dinainte la Cupa Mondială, în Liga Campionilor, în cele mai tari competiţii din lume, în Divizia A. Aproape sigur nu există palier sau competiţie fotbalistică în această lume curată sută la sută. Câmpina fotbalistică n-avea cum să „dribleze” acest flagel. Nu ştim dacă mai mult sau mai puţin ca-n alte părţi, dar nici n-are sens să cuantificăm.
Să consemnăm doar că şi echipele câmpinene au fost în mijlocul unor astfel de jocuri de culise.
România a revenit la organizarea administrativă pe judeţe începând cu anul 1968, când s-a renunţat la împărţirea pe regiuni. Prima ediţia a Campionatului Judeţean Prahova, primul fără echipe din Buzău sau din Dâmboviţa, a fost 1968 – 1969. Au participat 14 echipe, dintre care cinci din Ploieşti (Vagonul – prima campioană, UZUC, Carotajul, Feroemail şi Rafinăria Teleajen Ploieşti), trei din Câmpina (Rafinăria, Electrica şi Neptun) şi câte una din Floreşti (Victoria), Băicoi (Petrolul), Slănic (Viitorul), Boldeşti Scăieni (Geamuri), Valea Călugărească (Chimistul) şi Măneciu (Avântul).
De multe ori, cei mai mari „duşmani” ai câmpinenilor au fost alte formaţii din Câmpina. Au fost atâtea certuri şi piedici între formaţiile din oraş că nimeni nu le mai ştie numărul! În acest sezon a fost însă altfel. „Coperativa” câmpineană a funcţionat perfect: ţelul salvării celor de la Neptun s-a împlinit. Dar traficul de puncte dintre formaţiile câmpinene a dus la măsuri radicale din sezonul următor. Iată detaliile acestui scandal culese din lucrarea în trei volume intitulată „O istorie a fotbalului câmpinean”, publicată în 2020.

Neptun a schimbat regulamentul!
În prima ediție a Campionatului Județean Prahova, după reorganizarea teritorială a țării (cea pe care o cunoaștem și azi), Câmpina a avut trei reprezentante: Rafinăria, Electrica și Neptun. Cele trei au fost în centrul celui mai mare scandal al sezonului, după ce au „învârtit” punctele pentru a o salva pe Neptun. „Cooperativa” nu s-a inventat, așadar, în anii ’90, când fotbalul era dirijat de celebrii Jean Pădureanu, Romică Pașcu, Gheorghe Ștefan. Rafinăria a început sezonul prost.
În primele trei etape, „rafinorii” au strâns doar 1 punct. Până la finalul turului, Rafinăria n-a mai pierdut niciun meci. Un 7-1 cu Avântul Măneciu și un 2-0 cu campioana Vagonul au fost cele mai interesante rezultate. Electrica a fost revelația turului și a terminat pe locul 2, la două puncte în urma celor de la UZUC. „Electricienii” au rămas fără lumină doar în prima etapă, când au pierdut, pe final, chiar jocul cu UZUC.
Neptun a fost codașa, cu doar 6 puncte, din două victorii și două egaluri. Nici prima jumătate a returului n-a consemnat vreun reviriment al celor de la Neptun. În primele șapte runde din retur, echipa n-a bifat niciun succes.
Între etapele 21-25, Neptun a renăscut, cu „perfuzii” de la alții, a bifat cinci victorii la rând și s-a salvat de la retrogradare. „Flamura Prahovei” a înfierat ,de mai multe ori, despre corectitudinea jocurilor. Neptun le-a învins în deplasare, ce „surpriză”, pe Electrica și pe Rafinăria. Din cauza acestui „trafic” de puncte, șefii fotbalului județean aveau să schimbe regulamentul. Din ediția viitoare, echipele din același oraș urmau să fie programate să joace între ele în primele runde ale campionatului!
Etapa 21, 27 aprilie 1969
Neptun Câmpina – Petrolul Băcioi 3-0 (0-0)
* Până în acel moment, Neptun avea doar două victorii. Le va „dubla” în două meciuri la rând și apoi se va salva! „Flamura Prahovei” a luat foc, înfierând aranjamentele, printre acuzate fiind şi Petrolul Băicoi!
Etapa 22, 4 mai 1969
Electrica Câmpina – Neptun Câmpina 0-2 (0-2)
* Încep blaturile pentru Neptun. Iată ce scria ziarul „Flamura Prahovei”, care „mirosise” scenariul care se punea la cale: „În revenire de formă, echipa Neptun a obţinut două puncte în compania colegei din localitate, Electrica. Cu această victorie, echipa Neptun a cedat „lanterna roșie” și are șanse sporite pentru evitarea retrogradării, avînd în vedere programul avantajos din ultimele șase (n.a. – patru) etape”.
Etapa 23, 11 mai 1969
Neptun Câmpina – Feroemail Ploiești 2-0 (1-0)
* A treia victorie la rând a Neptunului! A urcat pe locul 12.
Etapa 24, 18 mai 1969
Rafinăria Câmpina – Neptun Câmpina 2-4 (1-2)
* „Flamura Prahovei”: „Atît Electrica (în partida disputat acum cîtva timp cu Neptun), cît și Rafinăria au cedat pe teren propriu echipei Neptun, care pînă atunci deţinea „lanterna roșie”. Ce părere au cei de la comisia judeţeană despre această întrecere sportivă a echipelor cîmpinene? Părerea noastră e că este necesară o anchetă și luarea unor măsuri exemplare. Cu această victorie obţinută cu concursul gazdelor, echipa Neptun pare să fi scăpat de retrogradarea ce era inevitabilă”. În acest moment, „Flamura Prahovei” a simţit nevoia unui articol ceva mai amplu despre blaturile formaţiilor câmpinene. Greu găseşti în presa timpului un articol mai dur şi mai acuzator. Societatea „multilateral dezvoltată” impunea presei să ascundă gunoiul sub preş. De aceea nu prea apăreau materiale despre marile dezastre sau accidente, despre marii criminali sau despre marile blaturi din sport. Dar buboiul se mai spărgea din când în când.

O întrecere incorectă
În rîndurile de faţă am vrea să ne referim la un fenomen ciudat, care se petrece în finalul campionatului de fotbal al judeţului nostru. Și anume, la faptul că unele echipe pînă nu de mult fruntașe în clasament, văzînd că nu mai au șanse la primul loc, au cedat în ultimele etape nejustificat unei echipe, pînă atunci codașă în clasament. În speţă, este vorba despre echipa Neptun Cîmpina. În etapa a 20-a, Petrolul Băicoi (n.a. – antrenor Beffa) pierde surprinzător în faţa echipei cîmpinene Neptun, echipă care deţinuse „lanterna roșie” și care în 19 etape obţinuse doar 8 puncte, cu categoricul scor de 0-3. Dar echipa Neptun, după „victoria” în faţa Petrolului Băicoi va mai cîștiga două partide la Electrica Cîmpina cu 2-0 și la Rafinăria Cîmpina cu 4-2 și iată cum „codașa” clasamentului obţine gratuit 6 puncte și se părăsește zona periculoasă a retrogradării. Pentru oricine este limpede că echipele Electrica și Rafinăria Cîmpina, ca și Petrolul Băicoi, au comis infracţiuni, cedînd nejustificat punctele ultimei clasate. Ce părere au conducătorii respectivelor asociaţii? Dar comisia judeţeană de fotbal? Este cazul ca CJEFS Prahova să facă o anchetă în legătură cu modul în care echipa cîmpineană Neptun care, repetăm, în 19 etape obţinuse doar 8 puncte, a reușit ca în trei partide cu echipe fruntașe să realizeze punctajul maxim și să scape de retrogradare. M.G. Flamura Prahovei (25 mai 1969)
* Mihail Georgescu, semnatarul acestor rânduri, a lucrat în trecut ca antrenor la Rafinăria Teleajen, una dintre echipele „pedepsite” de „cooperativa” câmpineană!
Etapa 25, 25 mai 1969
Neptun Câmpina – Chimistul Valea Călugărească 2-0 (0-0)
* „Flamura Prahovei”: „Gazdele care au atacat „tare” acest final de campionat au mai „ciupit” două puncte cu care și-au asigurat rămînerea în campionatul judeţean”.
** Al cincilea succes la rând pentru Neptun!!! Avântul Măneciu și Rafinăria Teleajen erau matematic retrogradate!
Etapa 26, 8 iunie 1969
UZUC Ploiești – Neptun Câmpina 4-1 (4-0)
* „Flamura Prahovei”: „Tot timpul jocului, iniţiativa a aparţinut echipei gazdă, care și-a depășit în permamenţă adversarul. Echipa cîmpineană n-a mai reușit „performanţa” din etapele precedente cînd a obţinut victorii în deplasare”.

Clasamentul final
1. Vagonul Ploiești 26 19 3 4 48-17 41
————————————————————-
2. UZUC Ploiești 26 17 6 3 38-17 40
3. Victoria Florești 26 14 5 7 41-24 33
4. Rafinăria Câmpina 26 11 10 5 48-31 32
5. Electrica Câmpina 26 10 9 7 38-30 29
6. Carotajul Ploiești 26 10 7 9 44-29 27
7. Petrolul Băicoi 26 8 9 9 29-24 25
8. Viitorul Slănic 26 10 5 11 40-43 25
9. Feroemail Ploiești 26 9 5 12 36-38 23
10. Geamuri Scăieni Boldești 26 7 7 12 22-36 21
11. Chimistul Valea Călugărească 26 9 3 14 32-56 21
12. Neptun Câmpina 26 7 4 15 27-42 18
—————————————————————-
13. Rafinăria Teleajen Ploiești 26 4 7 15 26-54 15
14. Avântul Mâneciu 26 4 6 16 27-55 14