Ultima ședință a Comitetului Executiv din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF), desfășurată la finele anului recent încheiat, a adus unele modificări și în cadrul Regulamentului privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal (RSTJF), acestea fiind necesare mai ales după unele schimbări survenite la nivelul mondial. În rândurile care urmează vom prezenta principalele modificări survenite în RSTJF, și anume: Fotball Connect, legitimarea copiilor născuți în afara țării, modificarea termenului de înregistrare a actelor, limitarea transferurilor temporare.

Ce înseamnă Fotball Connect

De câțiva ani, FRF înregistrează jucătorii într-o platformă electronică, lucru obișnuit pentru echipele afiliate la nivelul forului național. Conform RSTJF, Fotball Connect este catalogat astfel: ”platforma electronică a FRF care permite să se înregistreze toate părțile interesate într-un mod sistematic și să țină evidența jucătorilor, antrenorilor și oficialilor, stadioanelor şi a altor participanți în activitatea fotbalistica din România. În prezent platforma este funcțională la nivelul FRF și LPF, urmând și extinderea ulterioară la nivel de
AJF. Acesta este un sistem electronic de înregistrare a jucătorilor, cu capacitatea de a administra și monitoriza toate transferurile naționale în cadrul unei asociații, în conformitate cu principiile modelului implementat la nivel internațional prin Sistemul de informatii privind transferurile (TMS), care trebuie să colecteze cel puțin următoarele informații:
– numele complet;
– CNP / Număr personal de identificare din actul de identitate al jucătorilor străini;
– sexul;
– naționalitatea;
– data nașterii;
– codul unic de identificare FIFA;
– statutul (amator sau profesionist);
– numele și codul unic de identificare FIFA ale celor două cluburi implicate în transferul național;
– orice plăți efectuate între cluburi, dacă este cazul”.
Ca o noutate, la nivelul FRF, începând din prima perioadă de transfer a anului 2023, respectiv perioada de transfer de iarnă (17 ianuarie – 13 februarie 2023), legitimarea se va face exclusiv în platforma Football Connect, iar documentele nu se vor mai prezenta fizic spre înregistrare, decât la solicitarea serviciului de specialitate al FRF.

Statut special pentru copiii născuţi în afara ţării

De la început trebuie menționat faptul că jucătorii de fotbal au statut de amator sau profesionist și sunt asimilați în această categorie doar sportivii care aparțin cluburilor afiliate la nivelul FRF sau Asociațiilor Județene.
În ceea ce privește legitimarea jucătorilor, aceștia pot fi înregimentați în cadrul unui club începând cu vârsta de 5 ani și legitimarea pentru prima dată poate avea loc pe tot parcursul anului. Începând cu 1 ianuarie 2023, un statut special îl vor avea copiii de naționalitate română născuți în străinătate, care au împlinit vârsta de 10 ani și doresc să se legitimeze în România, prima legitimare se va putea face doar cu avizul scris al Departamentului Transferuri Internaționale, care trebuie să confirme că jucătorul nu este legitimat la vreun club din țara în care s-a născut.

Modificarea termenului de înregistrare a actelor

Conform noilor modificări din cadrul RSTJF, începând cu prima zi a anului în curs, cluburile au obligaţia să înregistreze la forul organizator contractele încheiate cu jucătorii, anexele, actele adiţionale la acestea sau acordurile de transfer în termen de maximum 15 zile de la data încheierii, și nu 45 de zile cum era prevăzut în vechiul regulament. În cazul în care cluburile nu respectă termenul prevăzut, contractele încheiate cu jucătorii, anexele, actele adiţionale la acestea sau acordurile de transfer îşi pierd valabilitatea în ceea ce priveşte legitimarea sau transferul jucătorilor, dar produc efecte în privința obligațiilor financiare prevăzute de acestea, în favoarea jucătorului.

Limitarea transferurilor temporare

Ca o noutate, începând cu sezonul competițional actual, cluburile nu mai pot transfera temporar câți jucători profesioniști doresc, noul regulament stipulând astfel:
– În anul competițional 2022-2023, un club poate legitima prin transfer temporar de la alte cluburi maximum 8 (opt) jucători profesioniști și poate transfera temporar către alte cluburi maximum 8 (opt) jucători profesioniști.
– În anul competițional 2023-2024, un club poate legitima prin transfer temporar de la alte cluburi maximum 7 (șapte) jucători profesioniști și poate transfera temporar către alte cluburi maximum 7 (șapte) jucători profesioniști.
– Începând cu anul competițional 2024-2025, un club poate legitima prin transfer temporar de la alte cluburi maximum 6 (șase) jucători profesioniști și poate transfera temporar către alte cluburi maximum 6 (șase) jucători profesioniști.
Excepție de la aceste reguli vor face toți jucătorii cu vârsta până la 21 de ani și jucătorii formați de cluburi. Mai mult, într-un sezon competițional un club de fotbal poate transfera temporar către un singur club, în calitate de club cedent, maximum trei jucători profesioniști și poate transfera temporar de la un singur club, în calitate de club cesionar, maximum trei jucători profesioniști.
Și la nivelul AJF-urile vor fi unele obligații, mai exact să înregistreze în platforma electronică Fotball Connect jucătorii transferați din afara țării la echipele afiliate la nivelul județean, în caz contrar transferul devenind nul.