Nicoleta Dumitrescu

De câțiva ani încoace, denumirea populară de Gerar a lunii Ianuarie a rămas doar în calendar, în contextul în care și sărbătorile din această iarnă au fost lipsite de bucuria căderii fulgilor de nea, de Crăciun și de Revelion zăpada lipsind cu desăvârșire.
Ba, mai degrabă, așa cum s-a văzut chiar în prima zi a anului 2023, vremea a fost atât de frumoasă și de călduroasă încât parcă venea Paștele deși, conform calendarului, se apropie Boboteaza, zi care, conform tot tradiției populare, este legată de… gerul Bobotezei! Dar, de unde atâta ger, în condițiile în care luna decembrie 2022 a fost atât de primăvăratică încât a reușit să păcălească până și ghioceii care au înflorit, prin diverse curți, mult mai devreme decât o făceau în mod obișnuit, și toporașii, tot flori de primăvară, putând fi zăriți și ei, la rându-le, înfloriți!
Iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nimic nu mai este cum a fost odată, demult. Este, de fapt, rezultatul schimbărilor climatice, care, iată, au dovedit, și în acest caz, că totul este posibil, respectiv că anotimpurile nu mai au cum să se deruleze în ordinea lor firească. Iar așa cum deja s-a văzut, verile au ajuns să fie extrem de toride, toamnele sunt lungi, în timp ce iernile sunt un amestec nefiresc de toamnă-primăvară, cu zvâcniri răzlețe de frig și un praf de zăpadă, ici-colo, înainte de luna lui Mărțișor.
Tânjind și ele după fostele zăpezi, și stațiunile montane -cum sunt, de exemplu, și cele de pe Valea Prahovei -par mai triste fără albul specific iernii, pârtiile de schi și săniuș fiind amăgite, după cum s-a văzut, cu… tunurile de zăpadă artificială care, însă, sunt și acestea puse în dificultate tot din cauza vremii nefiresc de caldă pentru această perioadă a anului.
Oricum, pare că și natura s-a aliniat vremurilor tulburi pe care astăzi le trăim, în condițiile în care, după cum s-a văzut pe la televizor, recent, prin unele state ale SUA gerul a fost de minus 50 de grade C și zăpada de aproape doi metri, în timp ce, vara trecută, în întinderi deșertice a apărut vegetația, care, ulterior, a și înflorit!
Vreo speranță că vremea și natura vor reuși să se regleze, din nou, pe formatul filelor celor patru anotimpuri din calendar? Greu de presupus! Oricum, tot de oameni, de lideri ai lumii, ține şi această dorință. Cum, însă, dorințele de putere, de intruziune și cucerire, cu orice chip, sunt mai puternice decât orice, e greu de preupus când se va ajunge ca măcar vremea și natura să fie lăsate în pace, să se dezvolte și că curgă în firescul lor. Până atunci, însă, luna ianuarie va apărea cu denumirea de ”Gerar” doar în calendar, destui adulți, nu doar copii, ducând dorul zăpezilor de altădată!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAjunul Bobotezei
Articolul următorI n f o m e d i c a