Frecvenţa bolilor metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă, iar vârsta la care acestea apar este din ce în ce mai timpurie, a declarat profesor universitar Rodica Bălaşa, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, în cadrul unei conferinţe naţionale privind „Interdisciplinaritate şi cercetare în diabet, nutriţie şi boli metabolice”, potrivit Aqgerpres.
„Eu sunt neurolog şi trebuie să vă spun că bolile cerebrale, cu excepţia celor neuro-degenerative, sunt consecinţa celorlalte boli ale organelor. Iar problemele de metabolism, mai ales diabetul zaharat, produc un impact devastator asupra sistemului nervos. Universitatea noastră este într-o emulaţie ştiinţifică permanentă, astfel încât organizarea aici a unei conferinţe naţionale, cu o participare atât de largă, este pentru noi un moment foarte important, care, evident, ne încurajează să continuăm”, a declarat Rodica Bălaşa.
Decanul Facultăţii de Medicină, profesor universitar doctor Ovidiu Cotoi, a precizat la rândul său: „Aşa cum acest cuvânt nou, interdisciplinaritate, a intrat în vocabularul nostru, iată, a venit şi momentul în care diabetul, nutriţia şi bolile metabolice sunt abordate într-o formă de interdisciplinaritate. Şi nici nu se poate acest lucru altfel, întrucât dumneavoastră, ca profesionişti în tratarea diabetului şi a tuturor boilor de nutriţie, ştiţi foarte bine că fiecare sistem de organe din corpul uman este afectat, începând de la nivel de celulă, mitocondrie, ribozom şi până la sistemul complet şi întreg corpul uman”.