Europarlamentarul Victor Negrescu (foto) solicită accelerarea demersurilor pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi elaborarea unei strategii naţionale, la care să participe toţi cei care pot contribui la realizarea acestui obiectiv important de ţară, cu scopul de a-l îndeplini până la alegerile europene din 2024, indică un comunicat al eurodeputatului român, potrivit Agerpres.
Eurodeputatul a lansat un apel la o abordare coerentă şi profesionistă pentru atingerea obiectivului reprezentat de intrarea României în Schengen.
Printre demersurile întreprinse de eurodeputatul social-democrat, acesta a menţionat solicitarea adresată comisarului european pentru afaceri interne Ylva Johansson de a susţine aderarea României la spaţiul Schengen la întâlnirea informală a miniştrilor de justiţie şi afaceri interne, forul care trebuie să adopte o decizie cu privire la extinderea zonei de liberă circulaţie.
Negrescu a luat legătura cu oficiali din Suedia pentru a solicita ca aderarea României la spaţiul Schengen să rămână un subiect prioritar pe agenda europeană. În opinia sa, vor trebui să fie demarate, odată cu terminarea alegerilor locale, negocieri moderate de preşedinţia suedeză a Consiliului UE cu Austria şi statele reticente.
De asemenea, Victor Negrescu a menţionat că este important ca ţara noastră să se asigure că veto-ul Olandei faţă de Bulgaria nu mai împiedică aderarea României la spaţiul Schengen.
Eurodeputatul a discutat cu reprezentanţi ai guvernului Spaniei, ţara care urmează să preia preşedinţia Consiliului UE la 1 iulie, şi va efectua o vizită de lucru la Madrid, fiind necesară în acelaşi timp şi intensificarea contactelor instituţionale cu Spania.
O altă iniţiativă a fost scrisoarea trimisă preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a solicita folosirea tuturor mijloacelor legale posibile, inclusiv atacarea la Curtea de Justiţie a UE a veto-ului aplicat de Austria împotriva aderării României la spaţiul Schengen. ‚’Trebuie folosite toate mijloacele existente pentru a pune presiune în vederea adoptării unei decizii’’, a accentuat alesul european.
El a sprijinit petiţia iniţiată de români privind atacarea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a deciziei privind refuzul aderării la spaţiul Schengen. Petiţia urmează să fie dezbătută în comisia de resort a Parlamentului European în luna martie.
„Pentru ca toate aceste iniţiative să conducă la efectul scontat este esenţial ca la nivel naţional să fie menţinută stabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar responsabilii din Guvernul României să iasă din defensivă şi să întreprindă acum, la începutul anului, toate demersurile necesare pentru a menţine acest subiect pe agenda europeană. Nu doar discuţii, ci acţiuni concrete.
Cum am promis, nu renunţăm şi continuăm campania #RomâniiMerităÎnSchengen”, a încheiat europarlamentarul Victor Negrescu.