George Marin

Activ Prahova a debutat bine în 2023, succesul obținut împotriva echipei secunde a CSM București fiind unul clar. Jocul a fost îmbucurător, apărarea fiind foarte mobilă, colaborând eficient între ele, blocând prompt multe tentative de aruncare, chiar și de câte trei jucătoare la nevoie. Atacul a dus bine mingea pentru pozițiile de aruncare la poartă, contraatacul (opt goluri, doar două ratări!) tăindu-și partea leului în fotografia tabelei de la finalul meciului. Asta mulțumită și recuperărilor, ofensive și defensive deopotrivă, urmate de repuneri rapide ale celor din teren sau ale portarilor.
Din foarte scurta expunere s-ar putea înțelege că „bufnițele” au avut un adversar slab. Nu, bucureștencele nu au arătat ca o echipă slabă, chiar dacă au avut și ele „buba” lor, anume partea dreaptă, zonă din care au marcat doar de trei ori! S-a întâmplat așa și pentru că CSM a pregătit acțiunile mai mult pentru aruncările din centru ale interului dreapta Gogîrlă (prezentă cam 20 de minute pe teren, după ce, cu doar o zi înainte, jucase în finalul meciului echipei din Champions League) și pentru partea stângă, unde au activat interul Morogan și extrema Mohamed. Dacă mai amintim și faptul că CSM a prezentat în destule momente o apărare cu gabarit extrem în zona centrală (Gogârlă – Luca – Ailincăi (sora Crinei Pintea) – Maxim, atunci realizăm că Activ Prahova nu a avut o misiune prea ușoară în atacarea porții adverse. Ca să nu mai spunem că, din toată echipa, doar „centrul” Voicu și extrema dreapta Apușcăroae erau mai mici de statură și mai firave. Totuși, „bufnițele” au găsit drumul către gol de foarte multe ori mulțumită combinațiilor vizibil lucrate care au destabilizat masiva apărare bucureșteană. S-au înscris goluri din aproape toate zonele în atac pozițional, reușindu-se multe angajări la semicerc ale pivotului Mara Arvatu. În același timp, s-au realizat mai puține din zonele din stânga, din extremă neînregistrându-se niciun gol în prima parte și doar trei în total, dintre care două marcate prin pătrunderea „centrului” Ada Arvatu în spațiul liber creat! Toate acestea, la care se adaugă păstrarea unei „formule standard”, să spunem așa, pe aproape toată prima parte și mingile salvate de portarul Diaconu, au dus la o diferență confortabilă. Poate că această diferență ar fi fost mai mare dacă nu s-ar fi ratat două aruncări de la șapte metri, alături de alte câteva mingi, de altfel inerente în orice joc de handbal. Mai neplăcut este faptul că s-au primit câteva goluri în foarte scurt timp de la repunerea adversă, replierea fetelor noastre fiind mai lentă în aceste momente.
După ce am gratulat-o pe Diaconu (și Paraschiv s-a dovedit destul de inspirată în cele zece minute jucate), trebuie să subliniem meritele altor coechipiere care au arătat un plus pe teren. Mara Arvatu a fost foarte activă pe semicerc, înșelând deseori vigilența apărătoarelor adverse pentru a ajunge în poziții de aruncare la poartă. Dacă ar mai reduce numărul de ratări… Însă, în apărare pune deseori cam mult suflet – și poziția în care s-a apărat, central, o cere – și pățește ceea ce a mai pățit și altă dată: trei eliminări și descalificare. Ada Arvatu a intrat bine în meci pe postul bine acoperit până atunci de Csavar. Gemenele „bufnițelor”, surorile Arvatu, au posibilități de progres. Să nu uităm că și ele au „școala” CSM-ului bucureștean! Popescu a făcut un joc solid în apărare, ca și Ivanenko, dar Popescu a avut multe reușite și în situațiile de atac. Iar Vizitiu a întregit combinația între tinerețea gemenelor și experiența fetelor cu traiect adevărat prin handbal, combinație care s-a dovedit superioară celei dintre tinerețe și gabarit etalată de echipa secundă a reprezentantei României în Champions League. Poate că privind tabela marcatoarelor s-ar putea ivi nedumerirea privind nominalizarea Patriciei printre cele mai bune jucătoare ale meciului. Pe lângă singurul gol înscris, ea a mai avut o altă aruncare de pe la nouă metri, în blocaj, dar asta s-a întâmplat în momentul în care și-a asumat responsabilitatea, echipa fiind în atenționare de „pasiv”. În schimb, a creat intervale, a angajat pivotul, uneori prin pase surprinzătoare, a recuperat mingi. Pe scurt, a fost un „inter fals”, ca să adaptăm un termen de la fotbal, dar care reflectă suficient de bine exprimarea și eficiența Patriciei pe teren.
Câteva vorbe trebuie spuse despre extremele noastre. Moldoveanu se numără printre golgheterii meciului, evoluția ei fiind bună în atac (solicitarea a fost redusă în apărare), chiar și ținând cont de cele cinci mingi irosite. Sava a avut o evoluție la un nivel bun, alăturând golurilor o recuperare și o penalitate de la 7 metri obținută, având doar două aruncări parate. Nica, re-debutanta zilei într-o echipă ploieșteană, nu a avut o evoluție concludentă (un gol, trei ratări) în ciuda consistentei experiențe acumulate în carieră, dar orice debut într-o nouă echipă poate fi dificil.

Activ Prahova Ploiești – CSM București Div. A 35-25 (18-13)
Activ: Diana Diaconu (13 intervenții), Ioana Paraschiv (2), Maria Dumitriu – Cristiana Nica (1 gol), Ada Arvatu (3), Larisa Tamaș, Patricia Vizitiu (1), Mara Arvatu (7), Gabriela Moldoveanu (8 / 1 din „7 metri”), Florina Popescu (8 / 2), Ana Dumitrașcu (1), Anna Ivanenko (1 / 1), Zsofia Csavar (1), Elena Andrița (1), Ramona Gavrilă, Cătălina Sava (3). Antrenori: Dragoș Dobrescu, Robert Comendant.
CSM: Daria Uhrec (7 intervenții / 1 „7 metri” apărat), Ioana Niță (6 / 1) – Ramona Apușcăroae (1 gol), Maria Voicu (1), Alicia Gogîrlă (5), Mariam Mohamed (6), Maria Ștefănescu (2 / 2 din „7 metri”), Mioara Ciubotaru, Andreea Gheorghe, Sorina Modoran, Irina Maxim (3), Daria Morogan (2), Katia Șupială (3), Larisa Luca (1), Andreea Ailincăi (1). Antrenor: Cristian Gherman.
Minute penalizare: 12 – 8.
Arbitri: Robert Dudău, George Dudău (Brașov)