Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a realizat anul trecut investiţii de 709 milioane de euro în 32 de operaţiuni din România, ca parte a nivelului record de investiţii în regiunile unde este prezentă instituţia, de 13,1 miliarde de euro în 2022, informează BERD printr-un comunicat, preluat de Agerpres.
Acesta a fost cel mai înalt nivel al investiţiilor BERD în România în mai mult de un deceniu, al doilea cel mai înalt nivel atins vreodată şi mult peste nivelul realizat de BERD în 2021, de 546 milioane de euro. Investiţiile cumulate ale BERD în România au depăşit pragul de 10 miliarde de euro.
Recordul anterior pentru investiţiile româneşti ale BERD, consemnat în 2009, a fost de 720 milioane de euro pentru 23 de investiţii. Cifrele pentru 2022 au fost realizate în contextul unui mediu economic global dificil, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, confirmând rolul semnificativ al BERD în sprijinul ţărilor unde desfăşoară operaţiuni şi al clienţilor săi.
Din totalul investiţiilor BERD din România, investiţiile în economia verde s-au ridicat la 436 de milioane de euro – 61% din total. Volumul de afaceri al BERD în România a fost atribuit în principal sectorului privat, cu 75% din investiţii sprijinind entităţile private. Portofoliul activ al României se ridică la peste 2,5 miliarde de euro, ceea ce, împreună cu volumele anuale de investiţii, plasează ţara ca una dintre ţările de top în care operează instituţia financiară internaţională.