Guvernul Indiei a solicitat statelor din această ţară să fie vigilente la eventuala apariţie a unor noi variante de coronavirus, invocând o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 în China şi în regiuni de pe glob, a transmis Agenţia Reuters, preluată de Agerpres.
Ministrul Sănătăţii, Mansukh Mandaviya, a avut o întrevedere pe această temă cu înalţi oficiali guvernamentali. Toţi cei prezenţi la această întâlnire au purtat măşti de protecţie, o măsură care nu mai este obligatorii de câteva luni în majoritatea zonelor ţării.
China a înregistrat o creştere a numărului de infecţii după ridicarea restricţiilor stricte asociate COVID-19, în timp ce datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) indică o creştere în ultimele zile a numărului cazurilor de infectare în ţări precum Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite.
„Având în vedere creşterea bruscă a cazurilor observată în Japonia, Statele Unite, Republica Coreea, Brazilia şi China, este esenţial să pregătim secvenţierea întregului genom de la probele provenite de la cazuri pozitive”, a declarat secretarul federal indian pentru Sănătate, Rajesh Bhushan, marţi, într-o scrisoare oficială.
„Un astfel de exerciţiu va permite detectarea în timp util a celor mai noi variante, dacă acestea există”, a precizat oficialul.
Guvernul a solicitat tuturor statelor să se asigure că eşantioanele prelevate de la cazuri pozitive sunt trimise la cele 54 de laboratoare pentru secvenţierea genomică, desemnate la nivel naţional.
Unii lideri ai opoziţiei şi utilizatori de Twitter din India au cerut suspendarea zborurilor către şi dinspre China. O sursă guvernamentală, care nu a fost autorizată să vorbească cu presa şi prin urmare nu a dorit să îi fie publicată identitatea, a declarat că nu există o astfel de intenţie, notează Reuters. Mandaviya a solicitat, de asemenea, ca participanţii la un marş organizat în India de principalul partid de opoziţie, Congresul, să se asigure că sunt vaccinaţi şi respectă măsurile de siguranţă, precum purtarea măştilor de protecţie. India este a doua ţară cu cele mai mai multe cazuri de COVID-19 raportate până în prezent, peste 44 de milioane, după Statele Unite. Totuşi, numărul infecţiilor confirmate recent a scăzut drastic, aproximativ 1.200 de cazuri fiind raportate săptămânal în ultimele luni.