V.S.

S-a stins din viață unul dintre veteranii Salvamontului din România – Mihail Sârbu, maestru în salvarea montană, cel ce a fost și va rămâne ”nea Mihai” pentru toți cei ce l-au cunoscut și pe care i-a inspirat în dragostea față de munte și sporturile de iarnă. Cetățean de onoare al orașului Sinaia, Mihail Sârbu va fi înmormântat mâine, 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.
Primăria Sinaia a publicat un mesaj emoționant despre plecarea la Ceruri a lui Mihail Sârbu, care s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani. ”Cetățean de onoare al orașului Sinaia. O viață dedicată salvărilor de vieți.
A fost salvator montan timp de peste cinci decenii, lucrând la început cu echipe de voluntari care cunoșteau foarte bine zonele montane, dar fără o pregătire specială pentru salvarea de vieți omenești. A fost unul dintre oamenii care s-au zbătut să convingă autoritățile, în anii ‚60, să înființeze o structură Salvamont. O perioadă lungă de timp a coordonat Serviciul Salvamont Sinaia, iar în anul 2009 a primit, din partea Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, titlul de Senior al Salvamontului Românesc. Omul care a participat la peste 1000 de misiuni riscându-și uneori propria viață pentru a coborî de pe creste turiști blocați pe munte sau răniți. Crearea Muzeului orașului Sinaia – Castelul Stirbey este și rodul implicării sale susținute, atât moral, cât și material. El a oferit, prin donație, primele registre ale salvamontiștilor din Sinaia cu informații privind misiunile de salvare, dar și albume cu fotografii din timpul acestora. Muzeul, inaugurat în luna decembrie a anului 2015, are o sală special amenajată şi dedicată istoriei Salvamontului pe Valea Prahovei și una a Cercetașilor. A insuflat copiilor și tinerilor dragostea pentru natură prin activitatea sa ca lider cercetaș și i-a învățat primele reguli pentru a se bucura în siguranță de tot ceea ce oferă Muntele. De acum ne vei veghea pe toți de Sus… Gata oricând!”.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!