Nicoleta Dumitrescu
Cu cât se pun față în față declarațiile politicienilor, la final de an 2022, atât ale celor de la putere, cât și ale celor din opoziție, cu atât se face dovada lumilor paralele în care aceștia trăiesc, chit că stau doar vremelnic pe scaunele funcțiilor pe care aceștia le ocupă acum.
Se simt bine, însă, pe posturile pe care le-au obținut, se cred persoane mai mult decât importante, de aici și lejeritatea cu care se comportă și fac declarații, care mai de care, fie în ședințele de plen din maiestuosul Palat al Parlamentului, fie când postează mesaje pe cele mai îndrăgite căi de comunicare: paginile de facebook. Astfel, în timp ce opoziția critică de zor bugetul pe anul 2023, susținând că este ”un buget mincinos, de ficțiune, care pompează către sistem și stăpânul sistemului, singurii câștigători urmând să fie tot cei conectați la banul public”, liderul unuia dintre partidele de la putere s-a grăbit să spună că primarii, indiferent de culoarea lor politică, vor avea sprijinul coaliției aflate guvernare. Și a și motivat de ce se va și întâmpla lucrul acesta: pentru că România are o ”creștere economică sănătoasă”, dar, mai ales, guvernarea are un parteneriat solid cu comunitățile locale, în contextul în care primarii sunt în prima linie a relației dintre autorități și cetățeni!!!
Cineva care nu are absolut nicio treabă cu actul politic ar putea crede că ultima declarație reprezintă chiar o realitate, în sensul că, da, guvernanții îi privesc pe toți primarii la fel, cu aceiași ochi, indiferent de culoarea lor politică, mai ales atunci când vine vorba despre alocările financiare pentru anumite proiecte și programe de finanțare. Or, se știe foarte bine – iar acest lucru s-a aflat mereu chiar de la liderii politici, când aceștia s-au aflat în postura de partide de opoziție – că partidele de la putere le-au făcut întotdeauna parte primarilor lor, ceilalți alegându-se, adesea, cu praful de pe tobă!
Numai că, atunci când se face rocada partidelor, liderii acestora dau senzația că sunt loviți de amnezie. În sensul că, uitând de acuzele de pe vremea când erau în opoziție, la adresa acelora de la putere care împărțeau banii în teritoriu pe criteriul politic, când s-au văzut și ei la Palatul Vctoria s-au comportat exact la fel, adică aplicând aceeași metodă, la alocarea fondurilor favorizându-i tot pe primarii lor, ceilalalți, de la alte partide, fiind lăsați… mai la urmă!
Din păcate, chiar dacă acest procedeu este mereu pus la zid, s-a dovedit că acesta rămâne unul dintre trocurile cele mai însușite de către formațiunile politice, indiferent de doctrină. Iar asta s-a văzut și în urmă cu câteva luni, când parlamentarii au votat majorarea lefurilor primarilor și ale președinților de consilii județene, știindu-se foarte bine că, în ani electorali – și următorul an electoral este 2024 – grosul voturilor de la ei vine! Și, atunci, despre ce vorbim? Parteneriatul solid se dovedește a fi doar atunci când unul cere și altul dă majorări de venituri și de fonduri pentru investiții, iar politica a trasformat acest troc într-o adevărată școală!