Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia să descopere amănunte dintre cele mai interesante despre istoria fotbalului de pe raza judeţului nostru. După ce ani la rând v-aţi delectat cu extraordinarele materiale semnate de Constantin Dumitru – Plopeni, vă propunem câteva episoade culese dintr-o altă sursă, lucrarea în trei volume intitulată „O istorie a fotbalului câmpinean”, apărută în 2020, sub semnătura jurnalistului Octavian Cojocaru.
E perioada sărbătorilor de iarnă, e şi vremea topurilor, anchetelor, ierarhiilor. În acest episod, noi vă propunem altceva. Povestea celui mai mare fotbalist născut la Câmpina. Mai ales că acesta s-a născut chiar pe data de 1 ianuarie. A fost unul dintre „tunarii” renumiţi din fotbalul românesc, dar care a avut legături tangenţiale cu fotbalul din oraşul său natal, la începutul şi la sfârşitul prodigioasei sale cariere. Valoarea ridicată i-a deschis alte căi şi Nae Georgescu a ştiut să atingă gloria.
Nicolae Georgescu a plecat de la Câmpina şi a ajuns „tunarul din Giuleşti” !
S-a născut pe 1 ianuarie 1936 , la Câmpina, și a fost cel mai mare fotbalist dat de orașul nostru. A fost junior la Rafinăria Câmpina (1950 – 1953), iar în 1954, la doar 18 ani, a fost „furat” de Voința București, devenită ulterior Progresul CPCS (Combinatul Poligrafic Casa Scânteii). A nu se confunda cu Progresul (FC Național). Această Progresul CPCS era un fel de „Viitorul” și de „Luceafărul” de mai târziu, o echipă națională de tineret introdusă în competiția seniorilor să se „călească”. După doi ani, a ajuns la Rapid și s-a impus rapid, devenind „Tunarul din Giulești”. Șuturile sale cu stângul erau renumite în epocă. În primul sezon, deși avea doar 20 de ani, a marcat 11 goluri în primul eșalon. A jucat 11 ani pentru giuleșteni, până la finalul ediției 1966 – 1967, sezonul în care „feroviarii” au câștigat primul lor titlu. Câmpineanul a jucat atunci în șase partide pentru giuleșteni. Nae Georgescu avea deja 31 de ani și era considerat „expirat”. După 11 ani, 211 meciuri și 46 de goluri în Divizia A, Nae Georgescu era aruncat la „satelitul” Rapid CF București, în C. Nae Georgescu și-a petrecut ultimii pași pe terenurile de fotbal la Poiana Câmpina. În ediția 1967 – 1968 a bifat 12 meciuri și a marcat un gol, singurul lui gol pentru Poiana!, într-un meci acasă cu CFR Pașcani. Iar în ediția 1968 – 1969, a mai jucat în cel puțin o partidă. „Avea serviciul în București, la Ministerul Transporturilor, și nu i se permitea mereu să vină să joace. Apărea când nu era în tură”, ne-a dezvăluit, peste ani, un fost coechipier. Poate pe teren n-a lăsat urme prea adânci în scurta lui trecere pe la Poiana, dar indirect a influențat viitorul clubului. În vara anului 1972, Georgescu, antrenor la Locomotiva Ploiești, l-a propus cumnatului său, Ion Dumitru „Bâcâtea”, „secund” la Poiana, pe un anume Paul Preda, care avea să devină golgheterul all-time al clubului.
A fost căpitanul naţionalei!
Nicolae Georgescu a fost căpitanul echipei naționale! Da, n-ați citit greșit! Un jucător din Câmpina a fost căpitanul echipei naționale și nu o singură dată! A jucat 13 meciuri în tricoul primei reprezentative și a marcat 7 goluri! Uriaș! Iată un scurt tabel al prezențelor lui Nae Georgescu în prima reprezentativă, cu mențiunea că a debutat în 1955, la 19 ani (cu gol marcat!), iar ultima selecție a fost în 1965, la 29 de ani (a punctat și în meciul de adio!):
Dincolo de cifre, să mai constatăm că Nae Georgescu a fost coechipier în națională cu starurile timpului – Petschowski, Ozon, Gh. Constantin, I. Voinescu, Pârcălab, Nichi Dumitriu, dar și cu foștii poienari Ion Neacșu și Ion Zaharia. În meciurile din anii ’50 a fost antrenat de Gheorghe Popescu I, iar în cele din 1965 de Ilie Oană. Singurul fotbalist câmpinean la Olimpiadă! Unele surse indică în dreptul lui Nae Georgescu 18 meciuri la națională și 9 goluri. Nu e greșit. Trebuie făcută mențiunea că meciurile „olimpicilor” au fost rupte la un moment dat din palmaresul naționalelor mari la solicitarea FIFA, fiindcă erau multe încurcături cu profesioniștii / amatorii din diverse reprezentative. Nae Georgescu este singurul fotbalist câmpinean care a jucat la Olimpiadă, la ediția din 1964, de la Tokio. Iar la unul dintre cele două jocuri din Japonia a fost chiar căpitan!
Nicolae Georgescu, „tunarul din Giulești”, fostul căpitan al echipei naționale de fotbal a României, participant la Jocurile Olimpice de la Tokio, din 1964, cel mai mare fotbalist născut la Câmpina, a încetat din viață la 22 august 1983, la doar 47 de ani.
O completare necesară: a dat gol pe Wembley!
În final, un mic „cadou”, o completară necesară. Nu există o statistică foarte precisă a meciurilor susţinute de diverse naţionale de tineret şi de juniori. Dar ştim sigur că Nicolae Georgescu a jucat de multe ori în tricoul naţionalei României şi la aceste categorii. O descoperire făcută ulterior publicării celor trei volume care compun lucrarea „O istorie a fotbalului câmpinean” întregeşte CV-ul unui jucător fabulos. Pe 16 octombrie 1957, pe legendarul stadion „Wembley”, în faţa a 50.000 de spectatori naţionala de tineret a Angliei a învins echipa similară a României cu 3-2. Legendarul Jimmy Greaves (fost jucător la Chelsea, AC Milan, Tottenham, West Ham, fost campion mondial cu naţionala Angliei în 1966) a marcat rapid două goluri, în minutele 1 şi 24. Românii au revenit puternic. Primul a înscris Ene, în minutul 26. Conform cronicii din „Sportul”, „în min 39 Georgescu egalează printr-un şut fulgerător”. Până la urmă, Anglia a învins cu 3-2. Dar câmpineanul Nicolae Georgescu a marcat pe „Wembley”.