* De pe masa de Sărbători a românilor nu lipsesc, alături de friptură, tobă, piftie sau cârnăciori, tradiţionalele murături.
Cele mai sănătoase și mai recomandate de medici sunt cele în saramură, mai ales pe o masă îmbelșugată, deoarece tot ce în­seamnă murătură în sare înseamnă probiotoce, a explicat, pentru HotNews.ro, nutriționistul Lygia Alexandrescu.
„Tot ce înseamnă murătură în saramură înseamnă probiotice, înseamnă ajutor pentru colon și neutralizare a acidității”, arată Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.
Murăturile în saramură sunt „categoric” mai sănătoase, subliniază Lygia Alexandrescu: „Oțetul nu are ce căuta în viața noastră. Se umflă picioarele, faci celulită, dacă vorbim despre femei și nu ajută deloc la nivel renal.”
* Multe persoane preferă să prepare și să mănânce friptura de porc „în sânge”, însă chiar dacă mulţi o consideră mai gustoasă, nu este neapărat și cel mai sănătos obicei.
De exemplu, trichineloza, o boală parazitară, poate fi contractată prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, însă mai puțini sunt cei care știu că în carnea de porc insuficient gătită se poate ascunde și virusul hepatitei E.
Virusul hepatitei E, o boală greu de tratat, se poate ascunde, mai exact, în ficatul de porc, pe care multă lume îl mănâncă „un pic mai puțin făcut”, pentru că atunci când este mai gătit, el nu mai are același gust, atrage atenția nutriționistul Lygia Alexandrescu. De aceea, ficatul de porc nu trebuie gătit direct pe grătar, ci la cuptor.