Producţia de lapte a Uniunii Europene a rămas stabilă în 2021, la 161 milioane de tone, din care 96% a fost lapte de vacă, chiar dacă producţia de lapte pe cap de vacă a continuat să crească în 2021, ajungând la 7.682 de kilograme de lapte, arată datele publicate ieri de Eurostat şi preluate de Agerpres.
În rândul statelor membre, producţia de lapte pe cap de vacă este cea mai mare în Danemarca (10.097 de kilograme) şi Estonia (10.020 de kilograme) şi cea mai scăzută în Bulgaria (3.628 de kilograme) şi România (3.362 de kilograme). În 2021, puţin peste o cincime (20,9%) din laptele brut de vacă din UE a fost produs la fermele din Germania şi o proporţie similară (21,8%) a fost procesat la fabricile de lactate din Germania. Împreună, Germania, Franţa, Ţările de Jos, Polonia şi Italia sunt responsabile pentru două treimi (64,2%) din producţia de lapte de vacă a UE în 2021 şi tot pentru două treimi (65,2%) din laptele de vacă colectat de fabricile de lactate.
Datele Eurostat mai arată că există câteva state membre UE unde alte animale decât vacile au o contribuţie importantă la producţia totală de lapte. De exemplu, în 2021 Spania a produs un milion de tone de lapte de capră, Grecia 900.000 de tone şi Franţa 800.000 de tone. Italia a produs 700.000 de tone de lapte de la alte animale decât vacile şi asta a inclus aproape toată producţia de lapte de bivoliţă a UE. În cazul României, producţia de lapte de la alte animale decât vacile este comparabilă cu cea a Franţei.
În 2021, 149,5 milioane de tone de lapte au fost procesate la fabricile de lapte din UE, din care 71% pentru a produce brânză şi unt. În total, UE a produs 2,3 milioane de tone de unt, care au necesitat 44,4 milioane de tone de lapte, 10,4 milioane de tone de brânză, din 61,4 milioane de tone de lapte integral şi 16,4 milioane de tone de lapte degresat, 23,2 milioane de tone de lapte de băut şi 10 milioane de tone de lapte degresat.