Nicoleta Dumitrescu
Disputa pe procentele creșterii pensiilor din 2023 pare a fi, între liderii principalelor partide aflate la guvernare, doar un fel de antrenament pentru ceea ce de fapt îi doare pe aceștia. Și anume rotirea premierului. Celebra ”rotativă”, rotiţa pusă să se învârtească, și ea, în angrenajul în care s-a convenit ca PNL și PSD să tragă la aceeași căruţă.
Cum, însă, liderii celor două partide nu aveau cum să-și ia și angajamentul ”iubirii veșnice” în a-și împărţi, frăţește, puterea, date fiind diferenţele de doctrină, singurul element care-i ţine împreună, deocamdată, sunt prevederile trecute în actul de constituire a coaliţiei, în care a fost trecută și rotirea premierilor. Or, la anul le vine rândul social-democraţilor să-și numească șef la Guvern, în luna mai anul viitor expirând, așa cum au stabilit, mandatul de premier pentru liberalul Nicolae Ciucă.
Ce să vezi, însă?! Deunăzi, într-o emisiune televizată, șeful PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în România s-ar putea ajunge la alegeri anticipate, în cazul în care nu se va respecta rotaţia premierilor, convenită între PSD și PNL pentru luna mai 2023. Acesta trage însă nădejde că liberalii se vor doveni a fi oameni serioși și vor respecta înţelegerea, recunoscând, pe de altă parte, și că are o comunicare bună cu premierul Ciucă, aproape zilnic stând de vorbă cu acesta pe ”probleme mari”, pe zona legislativă și zona executivă, astfel încât, a punctat Ciolacu, atunci când se va face rotaţia, să știe amândoi ce este de continuat.
Cu ochii pe filele calendarului din 2023, dar mai ales trăgând nădejdea că rotativa de la Palatul Victoria va fi, la primăvară, așa cum a fost înţelegerea, peste România se tot rostogolesc, cu adevărat, problemele mari. Iar cele mai proaspete dintre problemele mari, dacă se poate spune așa, sunt cele anunţate, ieri, de către BNR. Despre ce e vorba? BRR a anunţat, ieri, că a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an și o cotă de 11,2% pentru sfârșitul anului viitor, în condiţiile în care, tot BNR estima, în luna august a acestui an, o inflaţie de 13,9% pentru finalul lui 2022 și de 7,3% pentru 2023.
Adevărul este că nu mai era nevoie de nicio confirmare a faptului că inflaţia s-a tot dus în sus, acest lucru văzându-l, zilnic, românii de rând. Adică, românii care trebuie să asigure banii pentru mâncare, pentru utilităţi, pentru urgenţe și câte și mai câte, din același mic ori foarte mic salariu lunar. Dar, se poate spune că românii au tot fost obișnuiţi cu probleme mari de când se știu. Nu mai vorbim despre ultimii zeci de ani, deși, așa cum se știe, politicienii le-au tot promis că vor…trăi bine dacă îi vor alege pe ei.
O dată la patru ani, politicienii care au făcut astfel de promisiuni sunt aleși în funcţii. Dar, ghinion, nici nu apucă aceștia să pornească pe drumul guvernării că se și confruntă, ca de fiecare dată, ba cu ”greaua moștenire”, ba cu alte și alte piedici, mai ales financiare. Este adevărat, în ultimii doi ani, ca peste tot în lume, și în România a fost pandemie, iar acum, ca și în cazul altor ţări europene, și România se confruntă cu criza energetică. Dacă, însă, politicienii nu s-ar fi cramponat de problemele mici, văzând întotdeauna greșelile altora, cu siguranţă problemele mari de astăzi nu ar fi fost chiar atât de mari. Iar o altă cauză este și aceea că, deși specialiștii în economie din alte ţări au tot dat semnale că, în continuare, la nivel global vor fi probleme cu inflaţia, dinspre politicienii din România semnalul pare a fi că mai degrabă vine…primăvara: cea de anul viitor, când grija cea mai mare este rotativa de la șefia Guvernului!