F. T.

La sfârşitul săptămânii, oamenii legii din cadrul Poliţiei Oraşului Băicoi au desfăşurat activităţi informativ – preventive la Şcolile Gimnaziale „Nestor Ureche” şi „Regina Elisabeta” din oraş, scopul acestora fiind conștientizarea importanței adoptării unei conduite preventive, prin care se poate evita riscul de a fi victimă, dar și de a fi în postura de a săvârși fapte care contravin legii, de natură contravențională sau penală.
„Una dintre temele discutate cu elevii –
precizează reprezentanţíi IPJ Prahova într-un comunicat – a fost prevenirea infracțiunilor comise cu violență. Astfel, prin exemple concrete, elevilor le-au fost transmise recomandări și soluții nonviolente la rezolvarea unor situații de violență în care pot fi implicați.
De asemenea, le-au fost prezentate teme privind prevenirea consumului de droguri, bullying/cyberbullying, respectarea regimului circulației rutiere sau utilizarea internetului în siguranță”.
Prezenţa poliţiştilor în mijlocul elevilor nu mai este o noutate, în contextul în care (aproape) săptămânal, în instituţiile de învăţământ din judeţ aceștia derulează astfel de activităţi preventive.
Una dintre raţiunile organizării de întâlniri polițişti – elevi este aceea că, după cum reiese dintr-un document de presă al IPJ Prahova, „la nivel naţional, de la începutul anului şcolar 2022-2023, numai în luna septembrie, au fost sesizate 373 de infracțiuni (294 în mediul urban și 79 în mediul rural), dintre care 340 săvârșite în incinta unităților de învățământ și 33 în zona adiacentă acestora.
Dintre infracțiunile sesizate, cele mai multe, respectiv 232, au fost de lovire sau alte violențe (180 în mediul urban și 52 în mediul rural), dintre care 209 în incinta unităților de învățământ și 23 în zona adiacentă acestora, 43 de infracțiuni de furt (37 în mediul urban și şase în mediul rural), dintre care 39 în incinta unităților de învățământ și patru în zona adiacentă acestora și 20 de infracțiuni de port sau folosire de obiecte periculoase (18 în mediul urban și două în mediul rural), toate în incinta unităților de învățământ. (…)
De asemenea, în luna septembrie a anului curent, polițiștii au intervenit în urma a 94 de apeluri înregistrate prin S.N.U.A.U. 112, dintre care 83 au fost confirmate (68 în mediul urban și 26 în mediul urban), 82 în incinta unităților de învățământ și 12 în zona adiacentă acestora și au aplicat 179 de sancțiuni contravenționale, 42 dintre acestea pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Tot în luna septembrie a acestui an, polițiștii au depistat 1.084 de elevi în situații de risc, dintre care 771 cazuri de absenteism, 38 de cazuri de abandon școlar, 132 de persoane bănuite de infracțiuni și 143 de victime ale infracțiunilor (…), fiind sesizate 25 de cazuri de bullying, în 11 dintre acestea efectuându-se cercetări pentru săvârșirea unor infracțiuni”.