Spălatul pe dinţi – înainte sau după micul dejun? Este o problemă intens dezbătută. Unii dentiști spun că e mai bine înainte, alţii că după. Adevărul este că, întrucât puţine studii au abordat subiectul, nu există un răspuns categoric, potrivit Hotnews. Pentru mulţi, micul dejun înseamnă carbohidraţi zaharaţi – cereale, brioșe, pâine, clătite. Iar când ne trezim dimineaţa, nivelul de bacterii din gură este maxim, de aceea și respiraţia este mai urât mirositoare.
Profitând de un mic dejun cu carbohidraţi, bacteriile se vor înmulţi. Iar când o fac eliberează acizi care agresează smalţul dentar și favorizează apariţia cariilor. Spălatul dinţilor înainte de micul dejun va îndepărta bacteriile și nu vor mai avea oportunitatea să se hrănescă și multiplice.
Un alt motiv pentru spălatul înainte de mic dejun este stimularea producţiei de salivă, care este una din forţele cele mai protectoare ale dinţilor. Îi întărește depunând minerale pe care bacteriile s-ar fi putut să le consume peste noapte. Conţine bicarbonat care contribuie la neutralizarea acidităţii din gură. Iar dacă pasta de dinţi conţine fluorură, va face dinţii și mai rezistenţi, întărind smalţul și neutralizând acizii din micul dejun. Cei mai mulţi oameni nu fac periajul foarte bine, așa că pot să mai rămână bacterii în gură care se pot înmulţi și produce acizi în timpul micului dejun și după aceea, așa că e mai bine să se opteze pentru spălatul pe dinţi după masă. Unii experţi spun că spălarea dinţilor imediat după o masă – mai ales una cu băuturi acide ca sucul de portocale sau cafeaua – va afecta smalţul.