Nicoleta Dumitrescu
Ieri, la Palatul Victoria, a avut loc o ședinţă pe cât de inedită, pe atât de specială. În dorinţa de a fi marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, celebrată pe 20 noiembrie, cei care se află acum la putere au cedat, de bună-voie și nesiliţi de nimeni, scaunele miniștrilor din sala în care au loc, săptămânal, ședinţele de Guvern. Astfel, așa cum s-a anunţat, ieri, oficial, Palatul Victoria a devenit, pentru o zi, ”Guvernul copiilor”, cei mici având ocazia, stând pe scaunele miniștrilor care au susţinerea partidelor din coaliţia aflată acum la guvernare, să-și prezinte, printr-o serie de proiecte, propriile viziuni și aspiraţii pentru România.
Având în vedere cât de în serios își iau copiii, de cele mai multe ori, sarcinile, se poate spune că aceia care, cu adevărat, sunt acum miniștri ar cam avea ce să înveţe de la cei mici. Cel puţin în ceea ce privește perseverenţa, dorinţa de autodepășire și de a învăţa, mereu, lucruri noi, inventivitatea, dar, mai ales, sinceritatea, inclusiv atunci când greșesc.
Or, când au recunoscut politicienii cu funcţie în Guvern că au greșit? Pentru că, dacă ar fi analizăm activitatea acestora, au fost destule situaţiile în care unele dintre iniţiativele și atitudinile lor au trădat mai degrabă că ar fi dat chiar în …mintea copiilor! Iar asta se întâmplă inclusiv atunci când un ministru îl contrazice pe un altul doar pentru simplul fapt că nu este coleg de partid cu el, lăsând impresia că partenerii de la putere nu vor să ţină cont de problemele românilor.
Iar cele mai recente exemple sunt cele în care s-a stabilit plafonarea preţului la lemnul de foc și s-a luat în calcul inclusiv ”Rabla la becuri”, iniţiative care au fost lansate din birourile ministerelor, fără niciun fel de analiză la faţa locului. Dovadă că, în plin sezon rece, achiziţia de lemne este o mare problemă, iar în cazul rablei la becuri, în puţine case ale românilor mai arde becul cu filament, ci cele ”economice”! Și câte alte exemple n-ar mai putea fi date!
Oricum, propunerile avansate, ieri, în ”Guvernul copiilor” au dovedit, dacă mai era nevoie de o astfel de confirmare, cât de multă maturitate poate încăpea într-o minte de copil! Iar pe lista lor de urgenţe s-au regăsit, printre altele, renovarea școlilor din mediul rural; asigurarea transportului gratuit pentru copii; cabinete medicale în fiecare școală; sprijinirea părinţilor din medii defavorizate etc., semn că, din exemplele proprii, de la școală, dar și de acasă, știu și înţeleg, foarte bine, ca niște oameni mari, care sunt problemele din jurul lor și de care, automat, și ei se lovesc, în viaţa de zi cu zi.
Dar, poate că acești copii ar mai fi trebuit să se așeze, ieri, nu doar în scaunele miniștrilor de la Palatul Victoria, ci și în altele, dintr-o altă clădire, mult mai impozantă: Casa Poporului. Pentru că nu le-ar fi stricat nici deputaţilor și nici senatorilor niște lecţii ”de bune practici” din partea celor mici. Și asta deoarece, după cum se știe, în continuare, Palatul Parlamentului continuă să ofere nenumărate scene de circ, din păcate unul foarte ieftin, de la microfon auzindu-se, adesea, replici și cuvinte care nici pe departe nu se încadrau în statutul de ”ales al neamului”, cu multe voturi în spate de la electorat, ci mai degrabă în ipostaze care arătau că ar fi dat chiar în…mintea copiilor!