Nicoleta Dumitrescu

La începutul acestei săptămâni, România găzduiește primul eveniment de nivel înalt al Alianței Nord-Atlantice într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a NATO, după declanșarea războiului în Ucraina. Fapt ce l-a determinat pe ministrul de Externe al României, ca gazdă a reuniunii, să declare că toți ochii vor fi ațintiți spre București, având în vedere faptul că în Capitala României vor fi abordate cele mai importante subiecte pentru securitatea regională, europeană și euroatlantică, fiind, printre altele, un semnal clar al faptului că România, în această parte a lumii, contează atât la nivelul NATO, cât și al UE și la nivel internațional, în general.
Se pare însă că, dincolo de importanța acestui eveniment, în conturul administrativ al țării încap, în continuare, două Românii! O Românie în care unii se zbat și se încăpățânează să țină steagul țării sus, nepătat, iar o altă Românie unde se consideră că în continuare se poate orice și oricum, mai ales pentru interesul propriu și al celor din jurul lor! Cum bine se poate deduce, există mari diferențe între cele două Românii. În prima, oamenii își văd de treabă, știu ce au de făcut, ba chiar ar da orice să fie mai multă înțelegere, astfel încât să fie cât mai mult timpul în care mai mai ales viața de zi cu zi să fie cât mai așezată, mai normală. Chiar dacă nu e atât de multă bogăție în portofele, cei care trăiesc în această Românie nu jinduiesc după prea plin, considerând că mult mai importante sunt lucrurile clare, a fi bogat însemnând inclusiv atunci când ești sănătos, dar, mai ales, liniștit. Fiecare își vede de viața lui, de familia lui, nu consideră că trebuie să închidă ochii la duplicitate și minciună, vulnerabilitatea fiind considerată principala piedică în tot și în toate.
În cealaltă Românie nu e atât de liniște. Cei care locuiesc aici sunt mai agitați, vorbesc tare, considerând că prin modul lor de comportament au mai multe drepturi decât ceilalți, pentru că li s-ar cuveni de drept. E și multă vulnerabilitate, în condițiile în care, mai degrabă, prin diverse concursuri de…împrejurări unii ajung în funcții, pe nedrept, mai ales în funcții înalte. Iar când ajung acolo se consideră ”regi”, de aici și atitudinea că împărățesc lumea, considerând că totul li se cuvine, pentru ei și-ai lor. Iar astfel de cazuri sunt destule, cel mai recent exemplu fiind de la sfârșitul acestei săptămâni când un cunoscut politician a fost reținut de DNA într-un dosar în care este acuzat de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență, într-un contract în valoare de multe milioane de lei. Este vorba despre Niculae Bădălău, fost parlamentar și fost ministru, cu care, nu cu mult timp în urmă, partidul din care făcea parte se mândrea. Ieri, însă, partidul, respectiv PSD, i-a solicitat acestuia să-și dea demisia din funcția pe care o ocupa, aceea de vicepreședinte al Curții de Conturi, considerându-se că demisia poate reprezenta cea mai bună cale pentru protejarea imaginii unei instituții fundamentale a statului român. Cazul acesta nu este singurul, mai sunt și altele, mai toate partidele, inclusiv cele care sunt acum la guvernare, având ”plantați” în funcții cheie oameni care, după alegeri, nu au mai ocupat un loc în Parlament. Aceasta este însă România în care se consideră, în continuare, că se poate inclusiv să se fure din banii statului, ca și când unii ar avea șapte guri și ar trebui hrănite, simulan, toate, considerând că li se cuvine, pentru că sunt mai cu moț! De aici și existența, în continuare, a celor două Românii! Numai că, atât de mult s-a lărgit a doua Românie încât a înghesuit-o de tot pe prima! De vină este, însă, vulnerabilitatea, principala cauză pentru care albul s-a transformat în negru și invers!