România este responsabilă ca stat pentru conţinutul PNRR, a declarat directorul general SG RECOVER, Celine Gauer, care a apreciat că acesta este „foarte bun şi foarte ambiţios”, potrivit Agerpres.
Directorul task force-ului pentru Redresare şi Rezilienţă din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene a participat la Conferinţa anuală privind implementarea PNRR, eveniment organizat de Reprezentanţa CE în România.
În intervenţia sa, Celine Gauer a apreciat că „PNRR este un instrument bazat pe perfomanţă” şi a amintit că toate reformele şi investiţiile prevăzute în document trebuie să fie finalizate până în 2026. „Planul României este foarte bun şi foarte ambiţios. În primul rând, aduce o contribuţie considerabilă în domeniul tranziţiei către energia verde (…). Este foarte ambiţios în domeniul digitalizării, în special digitalizarea serviciilor din sectorul public şi sănătate”, a explicat ea.
Mai mult, oficialul a subliniat că Planurile naţionale nu au fost impuse. „România este responsabilă ca stat pentru conţinutul Planului, aprobat de Consiliu. Nu este ceva care a venit de sus în jos, este ceva propus de România”, a arătat Celine Gauer. De asemenea, a amintit că ţintele din PNRR sunt cu caracter obligatoriu.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Carmen Moraru a vorbit despre faptul că reprezentanţii României şi ai Comisiei Europene au avut o primă discuţie vizavi de modificări în PNRR.
De asemenea, Moraru a prezentat în cifre ce înseamnă PNRR pentru România. „(România – n.r.) are de îndeplinit 507 ţinte şi jaloane, 171 de măsuri, dintre care 64 de reforme şi 107 investiţii, dar şi o alocare de 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,23 de miliarde grant şi 14,94 de miliarde împrumut”, a spus ea şi a adăugat că „în momentul acesta, România are în cont aferent Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă 6,35 miliarde de euro, destul ca să înceapă în forţă implementarea Planului”.
Potrivit PNRR, România s-a angajat să facă reforme în legea decarbonizării, legea pensiilor speciale sau legea avertizorilor de integritate.