Nicoleta Dumitrescu

Demisia ministrului Vasile Dîncu, din cauza ”imposibilității colaborării cu președintele țării”, a scos la iveală faptul că există, în continuare, anumite limite, dar și o mare fragilitate în ceea ce privește relațiile social-democraților cu șeful statului, implicit PNL, legat de stabilitatea coaliției aflate la guvernare.
Pe de altă parte, nici nu prea aveau cum să fie șterse, din start, toate contrele și paralelismul opiniilor între toate părțile, având în vedere faptul că, până nu de mult, chiar din Palatul Cotroceni ori de la tribuna congreselor PNL se spunea, nu de puține ori, faptul că ”PeSeDE” a fost cauza multor probleme cu care se confruntă țara și poporul ei. Cum însă, așa cum se știe, din cauza plecării celor de la USR de la guvernare, era nevoie de stabilitate, s-a trecut peste orgolii, iar cei de la PNL, cu girul prezidențial, au dat mâna, forțat, cu cei de la PSD. Asta nu înseamnă, însă, că totul, de peste tot, a fost șters cu buretele! Ba, din contră, pare că toți pașii, strategiile, inclusiv declarațiile, sunt trecute, pe file separate, într-un soi aparte de jurnal al coaliției, în care, cu nume și prenume, cum se spune, este notată activitatea fiecărei figuri marcante din fiecare partid în parte. Iar asta s-a văzut chiar la începutul acestei săptămâni când unul dintre social-democrații cu funcție de ministru în Palatul Victoria a făcut, așa cum s-a văzut, aparent nesilit de nimeni, un pas în spate. Așa că, pentru ca măcar în următoarele 45 de zile, cât se poate asigura interimatul la un minister, să fie toată lumea liniștită, premierul, militar de carieră, va asigura și locul lăsat liber la MApN de Vasile Dîncu.
Cert este că această plecare va lăsa loc liber și unor viitoare discuții pe noi nominalizări și negocieri de posturi ministeriale, iar asta s-a văzut și marți seară, în discuțiile purtate în cel mai drag loc al partidelor aflate la guvernare, unde pot avea discuții cu ușile închise, respectiv celebra Vilă Lac. Concret, se pare că, în urma întâlnirii menționate, liderii social-democrați ar fi decis să nu facă nicio altă desemnare pentru funcția de ministru al Apărării, lăsând să se înțeleagă că ar fi dispuși să cedeze acest minister liberalilor, cu mare drag, tocmai din cauza faptului că, se știe, între aceștia și șeful statului nu se pune problema ”imposibilității colaborării”. Prin urmare, PSD ar vrea ca MapN, care se află sub sfera atribuțiilor președintelui Klaus Iohannis, să fie la PNL şi să primească, la schimb, ministerul Energiei. De ce tocmai acest minister? Pentru că ministrul de la Energie, liberalul Virgil Popescu, este puternic contestat chiar de către liderul Marcel Ciolacu!
Evident, acest troc are și ceva ”parfum electoral”, având în vedere faptul că, de ceva vreme, social-democrații au lăsat impresia că aceștia ar gestiona mai bine acest minister în vâltoarea cuprinsă în criza energiei, chiar recent aceștia punctând că, în scandalul fără de sfârșit al creșterii tarifelor, o limpezire a apelor ar apărea dacă s-ar reveni la reglementarea pieței de energie.
Dacă liderii celor două partide se vor înțelege, într-un final, pe această rocadă, rămâne de văzut. Însă, un lucru este evident: demisia unui ministru social-democrat este, de departe, un semnal foarte clar că securea ”imposibilității colaborării” în cadrul coaliției aflate la guvernare nu a fost îngropată de tot! Ca o înțelegere tacită între cele două principale partide, când și când, această secure mai este lustruită, luându-se în calcul că, nu-i așa, oricând ar putea fi folosită!