Multe milioane de copii suferă deja din cauza valurilor de caniculă extremă, dar în contextul încălzirii globale, numărul acestora va fi în curând mult mai mare, avertizează UNICEF, potrivit DPA, preluată de Agerpres.
Raportul publicat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) examinează patru fenomene asociate caniculei: valuri de caniculă frecvente, valuri de durată şi valuri severe, precum şi temperaturi extrem de ridicate. Raportul arată câţi copii şi din ce ţări au fost afectaţi în 2020 şi prognozează câţi copii vor fi afectaţi în 2050 în contextul unei încălziri globale de 1,7 sau până la 2,4 grade Celsius. Raportul ajunge, printre altele, la următoarele concluzii: 559 de milioane de copii au fost expuşi la valuri extreme de căldură în 2020; atât în contextul unei încălziri globalr de 1,7 grade, precum şi a unei încălziri globale de de 2,4 grade celsius, circa două miliarde de copii vor fi expuşi la valuri frecvente de caniculă în 2050. Cât de devastatoare vor fi aceste schimbări depinde de acţiunile care vor fi luate în prezent, a spus directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell. Guvernele trebuie urgent să limiteze încălzirea globală la cel puţin 1,5 grade Celsius, a spus ea. Este singura modalitate de a salva vieţile şi viitorul copiilor -, precum şi viitorul planetei, a spus ea.
Valurile de caniculă sunt în special periculoase pentru copii întrucât aceştia au o capacitate mai redusă de a-şi regla temperatura corpului în comparaţie cu adulţii, a spus Russell.
Cu cât valurile de caniculă la care sunt expuşi copiii sunt mai numeroase, cu atât este mai mare riscul unor probleme de sănătate cum ar fi boli respiratorii cronice, astm şi boli cardiovasculare. Bebeluşii şi copiii mici prezintă riscul cel mai ridicat de mortalitate provocată de caniculă, a spus ea.