Violeta Stoica

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat licitația pentru achiziționarea a 46 de sisteme aeropurtate dotate cu senzori şi echipamente specifice activității de inspecție și control (drone) care vor intra în custodia Gărzii Naționale de Mediu, iar acestea vor fi puse la dispoziţia Comisariatelor Județene ale Gărzii de Mediu din ţară. În județele cu un risc accentuat de poluare, respectiv la Comisariatele Județene Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării, structurile teritoriale vor fi dotate cu câte un sistem aeropurtat suplimentar, astfel că în Prahova ar urma să ajungă două astfel de echipamente cu dronă.
Valoarea totală a celor 46 de sisteme cu drone speciale este estimată la 16,8 milioane de lei fără TVA, fondurile fiind asigurate prin proiectul european „Extinderea și modernizarea infrastructurii de monitorizare și control a calității aerului în scopul creșterii acurateței informațiilor și a capacității de răspuns la episoadele de poluare”.
Dronele sunt necesare, potrivit reprezentanților Ministerului Mediului, în momentele în care se înregistrează o tendință anormală de creștere a concentrațiilor de poluanți în atmosferă. Conform specialiștilor, deplasarea unui autolaborator este eficientă doar când se poate identifica exact zona potențialelor surse de emisii poluante.
Sistemul va avea un modul care va colecta, va stoca și va transmite datele către un computer,
pentru a se putea vizualiza în timp real desfășurarea evenimentului poluator.
Potrivit documentației elaborate de Ministerul Mediului, când se dorește supravegherea unei anumite zone, sistemele cu dronă vor putea fi instalate pe clădiri înalte sau pe stâlpi de comunicații, pentru a funcționa ca o rețea, iar datele să fie transmise către o aplicație centrală astfel încât planul de intervenție și decizia de a ridica drona să fie luate cât mai rapid. Sistemele speciale pentru detectarea aeriană a surselor de poluare sunt formate din dronele propriu-zise, modulele de senzori de poluare pentru pulberi în suspensie, benzen, dioxid de sulf, dioxid de azot și alți posibili poluanți, cu o cameră cu termoviziune, furnizorul echipamentelor fiind obligat să asigure, prin contract, instalarea, punerea în funcțiune, instruirea personalului din cadrul Gărzii de Mediu, mentenanța, dar și piese de schimb, după expirarea perioadei de garanție. Sursa foto: https://www.pocket-lint.com/