Nicoleta Dumitrescu

Deși dau impresia că nu mai dorm noaptea de grija facturilor pe care românii trebuie să le plătească la lumină și gaze, în plină criză energetică, politicienii fac tot ceea ce știu ei mai bine. Adică, se acoperă unii pe alții și merg mână în mână, deși, declarativ, tot ar mai avea câte un dinte împotriva acelora cu care împart puterea. Este vorba, firește, despre politicienii de la guvernare, care, ieri, au mai făcut încă o dovadă a faptului că tot de ei le pasă, nu neapărat de popor. Astfel, deși era contestată, conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică, mai pe scurt ANRE, a rămas în funcție, Guvernul, în ședința de ieri, luând decizia de a mai prelungi mandatul acesteia cu încă șase luni.
Oficial, prelungirea mandatelor celor de la conducerea acestei instituții, care urmau să expire pe 23 octombrie a.c., ar avea acoperire chiar în criza energetică, în sensul că actuala echipă deja știe cu se ”mănâncă” una dintre crizele de la nivel mondial cu care se confruntă și România. Prin urmare, acomodarea unei noi alte echipe de la ANRE cu datele problemei ar mai fi durat ceva vreme, ceea ce nu ar mai fi cazul, în concluzie tot mai bună este echipa existentă. Numai că, neoficial, alta-i problema, iar cei din opoziție și-au făcut datoria, în sensul că aceștia susțin că această ”manevră” nu reflectă altceva decât faptul că membrii coaliției aflate la guvernare nu și-au împărțit încă funcțiile bănoase de la conducerea ANRE. ”În plină criză energetică, statul român se joacă iar cu focul doar pentru că premierul Ciucă şi Ciolacu nu s-au hotărât cine e fericitul câştigător al sumei de 12.000 de euro lunar, cât este salariul preşedintelui ANRE. Este cu atât mai strigător la cer cu cât au majoritate absolută în Parlament şi pot numi pe cine vor. Explicaţia că este criză energetică nu ţine! Au avut tot timpul din lume să organizeze procedura în Parlament. Şi, până la urmă, de ce să le prelungească mandatele? Activitatea ANRE până astăzi a fost execrabilă. Cât ar lua domnul Dumitru Chiriţă, președinte la ANRE, în plus pentru 6 luni? Cadou de la Guvernul Ciucă, 72.000 de euro”, și-a exprimat, ieri, punctul de vedere în această chestiune, unul dintre parlamentarii din opoziție.
Partea proastă este că acest exemplu se adaugă și altor situaţii, când, doar pe criteriul politic, anomaliile sunt date exemplu de… bună practică. În fapt, este vorba doar despre practicile la care liderii partidelor apelează doar ca să reziste la putere. Mai exact, principiul ”una mie, alta ție” a funcționat și va mai funcționa și de acum înainte, împărțeala funcțiilor fiind, așa cum s-a văzut și în cazul actualei coaliții, principala grijă, dovadă că și după ce a trecut ceva vreme după ce s-au înțeles să-și împartă guvernarea – deși doctrinar erau și încă mai sunt mari diferențe între PSD și PNL – tot mai au ceva funcții de „popit”. Și, bineînțeles, nu este vorba despre orice fel de funcții, de aici și neînțelegerile, netranșate nici până în ziua de astăzi, mai ales când, la mijloc, este vorba despre posturi unde, lunar, se încasează peste 10.000 de euro.
Și, atunci, cum să pice politicienii de acord pentru găsirea de soluții ca românii să nu mai plătească atât de mult la energie când ei nu se înțeleg nici pentru ocuparea posturilor cele mai ”grase”? În fapt, acest lucru se încadrează tot în linia demagogiei, pe care aceștia nu se sfiesc s-o arate de fiecare dată când apar la televizor. Mai rămâne să spună că, de dragul economiei la energie, aceștia muncesc de dragul poporului inclusiv la lumina lumânării!