Nicoleta Dumitrescu
Dacă, până acum, liderii celor două partide din coaliția aflată la guvernare erau la întrecere în ceea ce privește eventualele procente de majorare a pensiilor, acum, aceștia nu mai au cum să o mai dea la întors, musai să se înțeleagă, atenționarea pe această temă venind chiar de la șeful statului. Înainte de a participa la reuniunea Consiliului European, acum câteva zile, președintele a susținut că ”ar fi rezonabil” ca, de la 1 ianuarie 2023, creșterea pensiilor să țină cont de inflație, drept pentru care, în opinia sa, ”această creștere ar trebui să fie mai mare decât a fost ea până acum vehiculată”.
Iar cum mesajul prezidențial a fost pe principiul ”bate șaua ca să priceapă iapa”, imediat, atât premierul, inclusiv în numele liberalilor, cât și liderul social-democrat au făcut rapid, fiecare, declarații pe tema majorării pensiilor, cam în aceeași linie, semn că au înțeles cam ce au de făcut în perioada următoare. Astfel, șeful Guvernului a anunțat că ”pensiile ar urma să fie mărite cu 15% sau cu altă cifră care să acopere inflația”, în timp ce președintele PSD a ținut să spună că ar fi nevoie de ”o majorare a pensiilor cât mai mare, sustenabilă”. Una peste alta, semnalul care a fost dat este acela ca mesajul creșterii pensiilor, de acum încolo, să nu mai fie făcut ca la cor, pe mai multe voci, drept pentru care premierul deja a anunțat că majorările vor fi analizate în coaliție, cu cifrele bugetului pe anul 2023 pe masă.
Prin urmare, de acum încolo, rămâne de văzut cum și în ce fel se vor înțelege cei de la PNL și PSD pe procentele de majorare a pensiilor, mai ales că discuții vor fi și pe mărirea salariului minim pe economie. E de văzut, în aceste condiții, care dintre reprezentanții celor două partide vor fi mai maleabili și vor da semne și că pot ceda. Pentru că, se știe, subiectul majorării pensiilor este un subiect pe atât de sensibil, pe atât de considerat drept ”gâsca cu ouă de aur” pe care și-o doresc să o aibă în curte mai toate partidele în anii electorali. Și asta deoarece, se știe, mesajul ” Noi am majorat pensiile!”, transmis în campaniile electorale, este adevărata țintă pentru câștigarea a cât mai multe voturi. De altfel, anii electorali trecuți au făcut dovada că mesaje gen ”Datorită nouă pensionarii au pensii mai mari!”, ”Datorită nouă au crescut salariile!” au reprezentat principalele atuuri cu care politicienii și-au scos în față ”grija pentru bunicii și părinții noștri, dar și pentru cei care muncesc”, aducătoare de voturi.
Una peste alta, realitatea vremurilor de astăzi nici nu mai contestă faptul că mai trebuie să se umble, cu plus, atât în ceea ce privește procentul de majorare pentru pensii, cât și la salariul minim. Pentru că, la cât de vertiginos cresc prețurile în ziua de astăzi, sentimentul de neputință crește și el cu fiecare drum la magazin pentru a se cumpăra doar strictul necesar. Oricum, suta de lei nu mai este de mult timp ceea ce a fost cu mult timp în urmă, odată schimbată constatându-se, cu îngrijorare, că în portofel, ca rest, dacă au mai rămas vreo doi – trei lei!
Prin urmare, cu cifrele pe masă, reprezentanții coaliției vor trebui să se pună de acord ca majorarea pensiilor, de la 1 ianuarie 2023, să țină cont mai ales de rata inflației, calcule similare fiind necesare și în cazul salariului minim pe economie.