Preşedintele Xi Jinping şi-a apărat ferm politica drastică de luptă împotriva Covid-19 în deschiderea congresului Partidului Comunist Chinez (PCC) ieri, congres organizat pentru a-i conferi al treilea mandat, istoric, în fruntea ţării peste o săptămână, comentează AFP, citată de Agerpres. În absenţa vreunei lovituri de teatru, această nouă încoronare, care ar trebui să aibă loc pe 23 octombrie, a doua zi după încheierea congresului, îl va face cel mai puternic lider de la întemeietorul regimului, Mao Zedong (1949-1976). Cel de-al 20-lea Congres al PCC intervine „într-un moment critic în care întregul partid şi oamenii de toate etniile sunt angajaţi pe drumul spre construirea unei ţări socialiste moderne”, a spus Xi în discursul său de deschidere în faţa celor aproximativ 2.300 de delegaţi adunaţi în uriaşul Palat al Poporului, în Piaţa Tiananmen din Beijing. El a criticat „forţele externe” care se amestecă în Taiwan, o insulă pe care regimul chinez o consideră a fi teritoriul său. El a mai spus că Hong Kong-ul a trecut „de la haos la guvernare” după preluarea sub un control strict de către Beijing a teritoriului unde au avut loc proteste uriaşe pro-democraţie în 2019. Dar, în timp ce una dintre principalele ­întrebări se referea la menţinerea unor măsuri sanitare stricte pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus – strategia „zero Covid” inseparabilă de preşedintele chinez -, Xi a afirmat că țara sa a privilegiat vieţile omeneşti mai presus de orice. China „a protejat la nivel înalt siguranţa şi sănătatea oamenilor şi a obţinut rezultate pozitive semnificative prin coordonarea prevenirii şi controlului epidemiei cu dezvoltarea economică şi socială”, a spus el.
În discursul său, liderul chinez şi-a apărat campania anticorupţie, ca răspuns la criticii care îl acuză că o foloseşte pentru a-şi doborî rivalii şi a-şi consolida puterea. ”Lupta împotriva corupţiei a obţinut o victorie covârşitoare şi a fost consolidată într-o manieră cuprinzătoare, eliminând pericolele grave latente în cadrul partidului, al statului şi al armatei”, a declarat el, citat de AFP.
Potrivit cifrelor oficiale, cel puţin 1,5 milioane de persoane au fost sancţionate în cadrul campaniei, pe care Xi a început-o când a venit la putere în 2012 pentru a înlătura „tigrii” (înalţi funcţionari) şi „muştele” (funcţionari mărunţi) care erau avizi de mită. Ofensiva s-a accelerat odată cu apropierea Congresului.