Asaltaţi de solicitări de ajutor, cauzate de panică, pentru a evita mobilizarea, avocaţii din Rusia spun că lucrează până la epuizare pentru a-i consilia pe cei care riscă să fie trimişi să lupte în războiul din Ucraina, comentează Agenţia Reuters, preluată de Agerpres. Grupuri civice şi de avocaţi spun că sunt asaltate de cereri de sprijin de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat la 21 septembrie că 300.000 de persoane vor fi mobilizate pentru a spori efectivele de război ale Rusiei. Sute de mii de persoane au fugit în ţări precum Kazahstanul, Georgia şi Finlanda. Mulţi alţii rămân în Rusia şi se ascund de recrutorii militari, rugându-se să nu primească ordin de încorporare sau sperând că vor fi scutiţi de serviciul militar. „Lucrăm non-stop”, spune Serghei Krivenko, care conduce o organizaţie de aproximativ zece avocaţi, numită ‘Cetăţean. Armată. Lege’. „Viaţa normală a oamenilor este dată peste cap. Este o mobilizare fără limită, ca într-un război. Poate dura luni sau ani. Unii s-ar putea să nu se mai întoarcă. A părăsi armata este imposibil. Singura cale sunt moartea, rănirea sau detenţia pentru nerespectarea ordinelor”, explică el.
Implementarea mobilizării a fost haotică. Deşi ordinul a fost conceput pentru cei cu experienţă militară şi pentru experţi din specialităţile de care este nevoie, aplicarea lui nu pare să fi ţinut cont de trecutul militar, de starea de sănătate, de statutul de student sau de vârsta persoanelor.
Săptămâna trecută, Putin a recunoscut că există greşeli şi a spus că ele trebuie corectate. „De exemplu, mă gândesc la taţii cu mulţi copii, la persoanele care suferă de boli cronice sau la cei care au trecut deja de vârsta mobilizării”, a declarat el. Guvernatorul regiunii Habarovsk, din Extremul Orient rus, a anunţat demiterea comisarului militar după ce jumătate dintre bărbaţii nou mobilizaţi au fost trimişi acasă deoarece nu îndeplineau criteriile de mobilizare.
Pe reţelele de socializare, circulă liste cu sfaturi despre cum poate fi evitată mobilizarea, precum şi formulare, cu tot cu instrucţiunile de completare, pentru excepţii medicale sau despre cum poate fi refuzat serviciul militar din cauza convingerilor politice sau religioase.
Avocatul pentru drepturile omului Pavel Cikov a spus că el şi echipa sa au oferit sesiuni de consiliere online pentru 10.000 de angajaţi din companii. Numărul de persoane care îl urmăresc pe aplicaţia de mesagerie Telegram a crescut de peste trei ori în ultimele două săptămâni, ajungând la 466.000.