Dacă mergeți des pe motocicletă sau ATV, atunci casca dvs. este folosită foarte mult. La un moment dat va trebui să o înlocuiți, dar întrebarea este când?

Cât rezistă o cască de motocicletă? Regula generală este să luați în considerare înlocuirea unei căști moto la fiecare 3-5 ani, cu excepția cazului în care casca nu a suferit niciun accident sau impact semnificativ.

Majoritatea producătorilor și organizațiilor de siguranță pentru recomandă acest lucru, mai ales dacă purtați căști moto în mod constant. Cu toate acestea, există alte câteva semne la care ar trebui să fiți atenți pentru a vă ajuta să determinați când este timpul să vă procurați o nouă cască de motociclist.

Sunt sigur că ați auzit până acum că, dacă vă scăpați casca, trebuie să o înlocuiți. Permiteți-mi să clarific orice neînțelegere sau îngrijorare. Cu excepția cazului în care o scăpați de pe turnul Eiffel, atunci nu trebuie să vă înlocuiți casca.

Mulți comercianți cu amănuntul pot insinua această tactică înfricoșătoare doar pentru a obține mai multe vânzări, dar pur și simplu nu este adevărat. Dacă vă scăpați casca de motociclist, nu trebuie să o înlocuiți.

Desigur, ar trebui să vă verificați casca pentru orice posibilă deteriorare dacă o scăpați, dar sunt șanse mari să nu fie nevoie să o înlocuiți. Ar trebui să vă scăpați casca de la o înălțime semnificativă pentru a o deteriora în așa fel încât să aveți nevoie de una nouă.

Căștile pentru motociclete și căștile pentru ATV sunt foarte solide și robuste. Majoritatea tipurilor de căști moto realizate după standardele de siguranță actuale pot rezista la uzură neintenționată, mai ales dacă achiziționați una de la un producător de renume.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să vă aruncați casca pe jos. Vă recomand să aveți grijă de casca dumneavoastră și să o depozitați într-o zonă uscată și răcoroasă.

Materialul căștii

Înainte de a merge mai departe, haideți să discutăm rapid despre materialul din care este făcută o cască. Aruncând o privire la materialele pe care le folosesc producătorii vă va ajuta să înțelegeți mai bine durabilitatea căștii.

Majoritatea căștilor de motocicletă constau dintr-un înveliș exterior fabricat dintr-un anumit tip de plastic durabil, fibră de sticlă sau carbon. Acești compuși sunt unele dintre cele mai robuste materiale care se găsesc pe această planetă. Ele vor rezista mulți ani de acum încolo.

Acestea sunt extrem de durabile și au dovada celei mai mari rezistențe. O simplă cădere a căștii dumneavoastră pe sol nu ar trebui să o deterioreze dacă este fabricată dintr-unul dintre acești compuși.

Interiorul unei căști moto este format de obicei din spumă densă pentru a ajuta la absorbția impactului. Dacă v-ați scăpat casca cu ceva greu înăuntru, este posibil să trebuiască să verificați dacă spuma nu s-a deformat. Spuma face o treabă foarte bună de absorbție și dispersie a impactului, astfel încât căderea căștii nu ar trebui să aibă un impact drastic asupra integrității căștii dvs. până la punctul în care să aveți nevoie de una nouă.

Veți găsi, de asemenea, un tip de căptușeală care elimină umezeala și în interiorul căștii. Această căptușeală va ajuta la absorbția transpirației și a altor tipuri de umiditate pentru a păstra integritatea căștii. Cu excepția cazului în care vă umpleți casca cu apă și apoi o lăsați să cadă de pe acoperiș, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la obținerea unei căști noi dacă o scăpați din greșeală.

Mai jos am enumerat câteva semne pe care trebuie să le căutați și care vă vor ajuta să determinați dacă aveți nevoie de o cască nouă.

Vârsta căștii

Cât de veche este casca? Așa cum am menționat la începutul acestui articol, dacă ați purtat casca de peste 5 ani, atunci ar putea fi timpul să o înlocuiți.

Dar de ce ar trebui să vă înlocuiți casca la fiecare 5 ani? După 5 ani de uzură consistentă, casca dvs. mai mult ca sigur se va fi uzat. Știu că poate părea că este în stare perfectă, dar ar trebui să luați în considerare vârsta acesteia și impactul pe care îl are asupra componentelor căștii.

Dacă vă purtați casca în mod constant, aceasta devine expusă la intemperii, murdărie, raze UV și alte elemente la care nu vă gândiți că ar putea avea un efect asupra integrității căștii dumneavoastră. Aceste elemente slăbesc în cele din urmă rășinile și cleiurile care o țin împreună.

Deși nu există cercetări definitive în acest sens, data de expirare a vârstei de 5 ani este impusă de majoritatea producătorilor. Există și alți factori care pot juca în durata de viață a căștii dumneavoastră. Așadar, chiar dacă 5 ani este limita de vârstă recomandată pentru o înlocuire, ar putea fi cu câțiva ani mai puțin sau mai mult.

Utilizare

Dacă vă purtați casca în fiecare zi, aceasta devine expusă la uzură constantă. Este posibil să nu fie pe deplin evident, dar utilizarea constantă slăbește integritatea căștii dvs. în timp.

Puteți compara acest lucru cu mersul pe bicicletă sau cu condusul mașinii în fiecare zi. Pe măsură ce kilometrii se acumulează, trebuie fie să efectuați mai multă întreținere, fie să achiziționați una nouă.