Reprezentanții USR fac apel la ministrul Sorin Cîmpeanu să retragă de urgenţă noile legi ale Educaţiei, potrivit Agerpres.
„Aceste legi nu fac decât să-i protejeze pe plagiatori şi să politizeze şi mai mult sistemul de învăţământ din România. Nu putem accepta ca viitorul copiilor din România să fie compromis din cauza unui ministru al cărui unic scop este să-şi scape de acuzaţia de plagiat şeful, pe prim-ministrul Nicolae Ciucă. Nu putem lăsa modernizarea şi reformarea sistemului de învăţământ din ţara noastră pe seama legilor lui Sorin Cîmpeanu. Acelaşi ministru care nu vede nicio problemă în faptul că, în 2022, multe şcoli au încă toaletele în curte”, se arată într-un comunicat USR.
Conform aceleiaşi surse, în cazul în care ministrul Educaţiei nu retrage noile legi ale Educaţiei şi acestea vor ajunge în Legislativ, parlamentarii USR vor „lupta pentru a opri prevederile nocive” ale acestor proiecte. USR susţine patru direcţii strategice în acest domeniu: „educaţia tratată ca un sistem unitar” având în centrul politicilor de educaţie elevul şi studentul; educaţia ca bază etică a societăţii; un „management adevărat” la nivelul şcolii; reducerea abandonului şcolar. Conform unui document elaborat de USR, reprezentanţii partidului pledează pentru o reformă curriculară care să pună în centru cultura generală, gândirea critică, practică, creativitatea, interdisciplinaritatea şi mai puţin transmiterea de informaţii. „România trebuie să introducă un nou concept de Bacalaureat, dar unul pentru asigurarea unei rute complete între educaţia preuniversitară şi cea superioară, pentru toate tipurile de învăţământ. Principala probă de BAC să fie cea care verifică competenţele de alfabetizare funcţională: literaţia, alfabetizarea matematică şi ştiinţifică. Cel puţin una dintre probele obligatorii să fie dintre disciplinele de specialitate. În Franţa, ţara care a inventat Bac-ul, bacalaureatul pe terminalul general permite elevilor să aleagă 3 din 12 specialităţi la care să dea probe. Şi mai există 2 rute distincte, terminalul tehnologic şi cel profesional. Pe terminalul tehnologic spre exemplu, sunt propuse nu mai puţin de 8 versiuni de Bac adaptate la diverse tehnologii, iar acest Bac le permite accesul la învăţământ universitar tehnic”, arată USR. Conform aceleiaşi surse, deşi trendul internaţional este împotriva evaluării standardizate, care nu surprinde particularităţile, înclinaţiile, talentele şi interesele fiecărui elev în parte, România „încă are nevoie pentru o perioadă de tranziţie de evaluare standardizată care dă o şansă tuturor copiilor şi colectează date pe baza cărora să se poată construi politici publice serioase”. Totodată, USR susţine și „aplicarea principiilor guvernanţei corporative” în sistemul de educaţie şi depolitizarea funcţiilor de conducere, precum şi desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transferul de atribuţii la nivelul şcolii.