Suntem în anul de grație 2022, într-o perioadă în care telefoanele nu mai reprezintă de mult un moft, ci o necesitate. Au ajuns să fie o extensie a noastră în activitățile cotidiene și practic sunt gadgeturi indispensabile de la momentul în care ne trezim și până când punem capul pe pernă.

Marii producători de telefoane se întrec în tehnologii de ultimă generație și integrează componente cât mai performante și mai puternice, însă la nivel de baterie s-au înregistrat puține progrese în ultimii ani. De la o generație la alta, cresc performanțele le cele mai bune telefoane, cu riscul de a scădea autonomia bateriilor, cu toate că au crescut și capacitățile acestora. Însă consumul de energie este influențat foarte mult și de aplicațiile instalate și folosite pe telefon.

Cu toții folosim suita de aplicații Google dacă avem un smartphone cu Android sau avem ecosistemul Apple dacă utilizăm un smartphone dezvoltat de vestita companie din Cupertino. Pe lângă acestea, avem diferite alte aplicații pentru rețelele de socializare, de navigare, servicii bancare, aplicații de travel, gaming, multe dintre acestea consumând energie chair și atunci când nu le folosim.

Aplicațiile cu cele mai noi păcănele online și jocuri video de cazinou arată foarte bine, sunt atractive și dinamice, însă au nevoie de mult mai multă energie și resurse hardware pentru a putea rula la capacitate maximă. Așa că atunci când doriți să vă cumpărați un nou smartphone, este important să acordați o mai multă atenție și bateriei plus la raportul calitate / performanță / autonomie / preț.

În prezent, un smartphone ar trebui să aibă o autonomie medie de 12 ore, suficientă pentru o zi de lucru. Mai jos aveți 3 dintre cele mai noi telefoane existente pe piață și cu autonomii peste medie.

În urma testelor realizate de diferite publicații de profil, câștigător la nivel de baterie este Asus ROG Phone 6 Pro, un smartphone puternic din punct de vedere al performanțelor, dar și cu o autonomie de peste 15 ore într-un regim normal de utilizare. Este un smartphone dedicat gamingului, un detaliu important pentru că sub carcasă integrează cel mai nou procesor Qualcomm SM8475, 18GB RAM și 512GB stocare, dar și o baterie de 6000 mAh.

Pe poziția secundă este noul Apple iPhone 14 Pro Max. Datorită unei baterii generoase, conform celor declarate de Apple, și caracteristicilor de gestionare a energiei, iPhone 14 Pro Max ajunge să aibă o autonomie de aproximativ 13,5 ore. Aparent aceasta este cea mai mare autonomie înregistrată de un iPhone în urma unor teste de baterie.

Pe poziția a treia este Moto G Power 2022 cu o autonomie de puțin peste 13 ore. Moto G Power (2022) este livrat cu Android 11, dar va primi o actualizare la Android 12. Cel puțin ediția 2022 este livrată cu 64 GB în versiunea sa de 199 USD, dublând spațiul de stocare față de Moto G Power 2021, dar la același preț.

Alte smartphone-uri de top, cum ar fi Samsung Galaxy S22 Ultra, Huawei P50 Pro sau OnePlus 10 Pro, au reușit să dezvolte autonomii de sub 12 ore într-un regim normal de utilizare, ce a implicat navigare pe internet, redare de clipuri video, rularea de aplicații de business și de aplicații pentru rețelele de socializare.

După cum se poate observa, nu tot ce e nou sau scump vine la pachet și cu performanțe maxime când vine vorba de autonomie la baterie. Alegeți smartphone-ul potrivit pentru stilul vostru de viață!