Ministerul Apărării vrea să cumpere drone de atac Bayraktar TB2, vehicule fără pilot devenite atât de celebre în timpul războiului din Ucraina. MApN vrea să cumpere 3 sisteme (18 drone) și prevede un cost de 300 de milioane de dolari, drept pentru care a cerut încuviințarea Parlamentului, potrivit Hotnews.
Ministerul Apărării de la București vrea să cumpere drone Bayraktar TB, produse de compania turcă Baykar, conform solicitării transmise parlamentului, potrivit Aviatiamagazin.ro
„Având în vedere misiunea care va fi întrebuințată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naționale a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operațional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forțe beneficiare, la nivelul de performanță necesar și în termenul stabilit.
Se are în vedere achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.
Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, fară a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant.
Valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane USD, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție”, se arată în solicitarea MApN prezentată de Aviatiamagazin.ro
Dronele au fost introduse pentru prima dată în Turcia în 2014, dar de atunci au fost folosite în numeroase operațiuni și conflicte, în special în conflictul azero-armean din 2020 și în războiul din Ucraina.
Dronele TB2, cu o rază de acțiune de peste 200 km și o anduranță de circa 27 de ore la o altitudine de peste 7 km și pot transporta rachete MAM-L și MAM-C fabricate în Turcia.
În paralel, România prin Romtehnica – a demarat o nouă licitație pentru achiziția de drone tactice operative clasa II-a, în special pentru misiuni de supraveghere și adunare de informații în varianta terestră și navală. Aici licitația are un buget estimat de circa 1,7 miliarde de lei și prevede ca producția sistemelor fără pilot să aibă loc în țară.