Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia să descopere amănunte dintre cele mai interesante despre istoria fotbalului de pe raza judeţului nostru. După ce ani la rând v-aţi delectat cu extraordinarele materiale semnate de Constantin Dumitru – Plopeni, vă propunem câteva episoade culese dintr-o altă sursă, lucrarea în trei volume intitulată „O istorie a fotbalului câmpinean”, apărută în 2020, sub semnătura jurnalistului Octavian Cojocaru.
În acest episod ne întoarcem în timp, în urmă cu 86 de ani, în 1936, pentru că atunci a avut loc cea mai ciudată partidă din istoria fotbalului câmpinean şi ploieştean deopotrivă. Partida a contat pentru aşa-numita „Cupa Provinciei”, o competiţie cu iz oficial în acei ani, care punea faţă în faţă reprezentativele oraşelor. Cei mai buni fotbalişti de la cluburile din oraş jucau în „aleasa” oraşului.
Câmpina şi Ploieşti s-au întâlnit de mai multe ori în această competiţie. Au învins când câmpinenii, când ploieştenii.
Cel mai ciudat meci a avut loc în 1936, chiar între reprezentativele Câmpinei şi Ploieştiului. Iată o poveste cum n-aţi mai auzit!
„O istorie a fotbalului câmpinean”, volumul I, capitolul 2. 12, pagina 84
În „Cupa Provinciei”, reprezentativa Câmpinei a făcut din nou senzaţie. Cei mai buni jucători ai orașului s-au distrat în primele trei tururi: 3-0 cu Mislea, 2-0 cu Azuga și 3-0 cu Buzău. În sferturile de finală, urma duelul cu Reprezentativa Ploiești. A fost un duel atipic din toate punctele de vedere. Primele 45 de minute s-au jucat pe 28 iunie 1936, la Ploiești. A fost 2-2. Dar repriza a doua nu s-a mai disputat din princina unei reuniuni hipice! S-a decis ca meciul să continue a doua zi, pe 29 iunie. S-a jucat a doua repriză, la Câmpina!, câștigată de gazde cu 2-0. Meciul „oficial” s-a terminat aici. Dar cum publicul câmpinean plătise bilete ca să vadă un meci de fotbal de 90 de minute, s-a decis să se mai desfășoare o repriză „amicală”: Câmpina a câștigat-o și pe aceasta cu 1-0. Aceasta a fost povestea meciului început într-o zi, într-un oraș, continuat a doua zi, în altă localitate, și care a avut două reprize „oficiale” și una „amicală”. În semifinale, Câmpina trebuia să primească vizita Galaţiului, dar adversarii nu s-au prezentat. În finală, Câmpina era obligată acum să joace în deplasare, la Turnu Măgurele. Au făcut deplasarea, dar mai bine ar fi stat acasă: Turnu Măgurele – Câmpina 10-1!
„O istorie a fotbalului câmpinean”, volumul I, capitolul 2. 10, paginile 69-70
Mai facem un salt înapoi în timp, până în august 1934, pentru a vedea istoria altui meci Câmpina – Ploieşti, câştigat surprinzător de câmpineni. Presa timpului dădea ca sigură victoria ploieştenilor în avancronicile acelui duel, dar rezultatul a contrazis pronosticurile.
Astăzi, la Câmpina și Constanţa, matchuri pentru Cupa Provinciei
(…) Ploeștenii se vor deplasa la Câmpina. Republicanii dispun de un team mult mai bun decât al rivalilor lor. Au jucători mai rutinaţi, mai buni individualicește, cari vor putea aduce urbei lor o victorie ușoară. Câmpina va căuta să întrebuinţeze, pentru limitarea scorului, avantajul mediului ambiant (n.a. – terenul propriu). Se prevede deci o partidă dură. (Sportul zilnic, 13 august 34)
Câmpina a eliminat Ploeştii cu 3-1 (0-1) O frumoasă performanţă a câmpinenilor
CÂMPINA 12 (Prin telefon). – Matchul pentru Cupa Provinciei disputat astăzi în oraşul nostru în faţa a 600 de spectatori între reprezentativele Ploeştilor şi Câmpinei a revenit după un match frumos localnicilor. Oaspeţii cu o echipă formată din cele mai bune elemente nu au putut rezista echipei câmpinene care a furnizat o partidă meritorie. Isbânda Câmpinei a fost pe deplin meritată. Succesul culorilor oraşului nostru se datoreşte în bună parte muncii depuse de d. Nicu Rădulescu, preşedintele grupării Sportul Muncitoresc. Prima repriză a fost în favoarea ploeştenilor, cari au marcat prin Vasilescu. În partea secundă a jocului localnicii revin puternic şi debordează apărarea adversă. D. Paulini (Bucureşti) a condus următoarele formaţii:
CÂMPINA: Georgescu; Geller I, Caramaliu, Pădure, Căproiu, Teodosiu; Geller II, Olteanu, Creţu, Caraşon, Marinaru.
PLOEŞTI: Zaharescu; Dragomirescu I, Dragomirescu II, Popescu, Danché, Mueller, Obretcovici, Reingrueber, Spirea, Vasilescu, Atanasiu. A. I.
(Gazeta Sporturilor, 14 August 1934)
Câmpina a reuşit atunci primul parcurs spectaculos în Cupa Provinciei, ajungând până în semifinale. După ce a eliminat, rând pe rând, reprezentativele Buzăului (scor 4-1), Târgoviştei (2-1), Alexandriei (3-1), Ploieştiului (3-1) şi Galaţiului (prin neprezentare) a urmat semifinala cu Bazargic (n.a. – astăzi Dobrici sau Dobrich, aflat pe teritoriul Bulgariei. În 1936, Cadrilaterul era al României). Înaintea acestui duel s-a vorbit mult în presa timpului, dintr-un motiv incredibil.
Câmpina și Bazargicul refuză să organizeze semifinala Cupei Provinciei
Câmpina și Bazargicul calificându-se pentru semifinala Cupei Provinciei urmează să se întâlnească pe unul din terenurile orașelor respective. Ori nici Câmpina, și nici Bazargicul nu vor să organizeze această semifinală. La FRFA s’a emis părerea ca matchul să se dispute într’un oraș neutru și anume la Ploești. Răspunsul republicanilor nu a fost încă obţinut, deoarece membrii districtului Ploești sunt plecaţi. (Gazeta Sporturilor, 19 august 1934)
Semifinala Cupei Provinciei se joacă Duminică Câmpina se întâlnește cu Bazargic
Semifinala Cupei Provinciei pentru care s’au calificat echipele reprezentative ale orașelor Câmpina și Bazargic se va disputa Duminică. Deoarece cele două orașe nu erau dispuse la început să primească organizarea, era vorba ca semifinala să se dispute într’un oraș neutru. În cele din urmă, Bazargicul s’a hotărât să primească organizarea semifinalei, care se va juca Duminică.
(Gazeta Sporturilor, 24 august 1934)
Cupa Provinciei Bazargicul
s’a calificat pentru finală învingând Câmpina cu 7-2 (5-0)
BAZARGIC (26, prin telefon). Astăzi s’a disputat în localitate matchul pentru semifinala Cupei Provinciei, dintre reprezentativele Bazargicului și a Câmpinei. Victoria a revenit spre surprinderea generală localnicilor cu categoricul scor de 7-2. Bazargicul a făcut o partidă excelentă. După o repriză în care sunt dominaţi net, Câmpinenii își revin la începutul celei de a doua ca spre sfârșit să cedeze iar. În urma acestei victorii, Bazargicul s’a calificat pentru finala Cupei Provinciei urmând a disputa finala cu reprezentativa Capitalei. Jocul a decurs în nota de superioritate a Bazargicului. Au marcat: În minutul 10, Cobălceanu (n.a. – nu Apolceanoff, cum apăruse în Sportul Zilnic ). În minutul 15 acelaș Cobălceanu urcă scorul. În minutul 25 Costică, în minutul 29 Cobălceanu și în minutul 42 Rupcic stabilesc rezultatul primei reprize la 5-0 pentru Bazargic. La reîncepere, Câmpina își revine presează câtva timp pe localnici și marchează în minutele 13 și 19 2 goaluri prin Gheorghiu. Spre sfârșit, Bazargicul își revine și perforează de două ori poarta lui Georgescu prin Sibi și Cobălceanu. S’au remarcat de la Bazargic, Cobălceanu, Fardos și Luben, iar dela Câmpina a jucat bine Gheorghiu. În faţa a peste 2.000 de spectatori d. Guţescu (București) a condus excelent următoarele formaţii:
BAZARGIC: Vahan – Cristiu, Luben – Cobălceanu, Achim, Fardoș – Pascu, Costică, Micu, Rupciș, Sibi
CÂMPINA: D. Georgescu – Gheller II, Caramalău – Stănescu, Pădure, Teodosiu – Ionescu, Gheorghiu, Gheller I, Olteanu, Caraseu.
(Gazeta Sporturilor, 28 august 34)
Dacă s-ar fi calificat în finală, Câmpina ar fi dat piept cu reprezentativa Bucureştiului, care era calificată din oficiu în ultimul act, fiind considerată cea mai bună reprezentativă din Liga Sud.