Nicoleta Dumitrescu
Pentru o anumită categorie de persoane, în această săptămână, ziua de marți nu a fost una cu ghinion, ci a fost marțea bucuriei! Iar de ceasurile acestei zile s-au bucurat- și se vor bucura și de acum înainte – în mod special primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene, cărora, prin lege, cu votul deputaților – care a fost unul decisiv în Parlament – le-au fost majorate indemnizațiile lunare.
Să fie bifată o asemenea realizare, cu sprijinul parlamentarilor, numai politic se putea realiza, mai ales că aceștia au lăsat senzația că fac pe… sacrificații, având în vedere faptul că amendamentul ce viza creșterea salariilor deputaților și senatorilor a fost eliminat! Însă, evident că acest lucru a ținut numai de strategie, una cu bătaie lungă, având în vedere faptul că de primari ține totul, mai ales mobilizarea electoratului la urne și punerea ștampilei de vot doar pe candidații anumitor partide. Or, având în vedere că anul 2024 va fi unul electoral, chiar cu patru rânduri de alegeri, partidele, încă de pe acum, au ținut să le arunce primarilor mingea la fileu. În sensul că: ”Ați cerut lefuri mai mari, v-am dat, acum vine rândul vostru! La treabă, că vin alegerile! Vedeți cum o să mobilizați oamenii, care vor trebui să voteze cu cine trebuie!”.
Așa că, începând cu luna august a.c., aleșii locali din fruntea administrațiilor locale și județene vor număra ceva mai mulți bani în ziua de leafă, de majorări salariale urmând să se bucure inclusiv personalul din aparatul propriu. Că nu era tocmai momentul potrivit pentru astfel de măriri, când sunt atâția români care nu mai ei știu cum să se descurce din salariul minim, de la o lună la alta, asta este o cu totul altă problemă, de aici și circul, la propriu, ce a avut loc între deputații partidelor aflate la putere și cei din opoziție, contrele, ca la ușa cortului, transmise în direct de către unii dintre aleșii neamului, nefiind întrerupte nici măcar după ce unul dintre deputați, cel mai combativ, de altfel, a stins lumina în sala unde au avut loc dezbaterile, lăsându-i pe vorbitori pe întuneric, la propriu!
Cum era de așteptat, însă, în apărarea primarilor a avut cine să sară, unul dintre deputații liberali susținând că ”trebuie făcută dreptate pentru primari” pentru ca administrațiile locale să fie performante! Practic, ceea ce s-a întâmplat î marți în Parlament, prin majorarea salariilor primarilor, ale viceprimarilor, ale președinților și alevicepreședinților consiliilor județene, nu este altceva decât o practică veche a politicienilor. În fapt, întotdeauna o mână politică a spălat-o pe alta, liderii partidelor asigurându-și, din timp, strategia pentru următoarele alegeri.
Pentru că, de fapt, grație acestei strategii, politicienii cred că, prin sprijinul primarilor în funcție, incontestabil persoanele cele mai importante din teritoriu pot să-și țeasă deja strategia pentru următorii ani electorali.