Persoanele care poartă lentile de contact reutilizabile prezintă un risc de aproape patru ori mai mare de a dezvolta o infecţie oculară rară faţă de cei care poartă lentile zilnice de unică folosinţă, potrivit unui nou studiu britanic, a relatat UPI, preluată de Agerpres.
Deşi purtarea lentilelor de contact reutilizabile este în general sigură, aceasta poate fi asociată cu un risc mai mare de apariţie a unei infecţii rare a ochiului, denumită cheratită Acanthamoeba (AK), o inflamaţie a corneeii, risc care creşte în cazul în celor care poartă lentilele în timpul somnului sau în timp ce fac duş.
„În ultimii ani, am observat o creştere a cheratitei Acanthamoeba în (Marea Britanie) şi în Europa şi, deşi infecţia este încă rară, poate fi prevenită şi justifică un răspuns de sănătate publică”, a declarat autorul principal al studiului, dr. John Dart, de la Institutul de Oftalmologie din cadrul University College London (UCL) şi Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust.
„Lentilele de contact sunt în general foarte sigure, dar sunt asociate cu un mic risc de cheratită microbiană, cel mai frecvent cauzată de bacterii, şi care este singura complicaţie a utilizării lor care pune în pericol vederea”, a declarat Dart într-un comunicat.
„Având în vedere ca aproximativ 300 de milioane de oameni din întreaga lume poartă lentile de contact, este important ca oamenii să ştie cum să-şi minimizeze riscurile de a dezvolta cheratită”, a mai spus el.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au studiat peste 200 de pacienţi ai Moorfields Eye Hospital din Londra. Dintre aceştia, 83 erau pacienţi cu AK, iar 122 erau persoane care s-au prezentat la spital cu alte afecţiuni.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care purtau lentile de contact moi reutilizabile – cum ar fi cele lunare – aveau de 3,8 ori mai multe riscuri de a dezvolta AK decât persoanele care purtau lentile zilnice de unică folosinţă.
Anumite obiceiuri creşteau riscul de a dezvolta AK, precum purtarea lentilelor în timpul duşului sau în timpul somnului.
„Studiile anterioare au făcut legătura între AK şi purtarea lentilelor de contact în căzi cu hidromasaj, piscine sau lacuri. Am adăugat duşul la această listă, subliniind că expunerea la orice fel de apă ar trebui evitată atunci când porţi lentile de contact”, a afirmat un alt autor al studiului, Nicole Carnt, profesor asociat la Universitatea New South Wales, Sydney, Institutul de Oftalmologie al UCL şi Moorfields Eye Hospital.
Studiul estimează că între 30% şi 62% dintre cazurile de AK din Marea Britanie, şi posibil din alte ţări, ar putea fi prevenite dacă oamenii ar trece de la lentile reutilizabile la lentile de unică folosinţă.