N.Dumitrescu

După doi ani în care cursurile au fost transferate în mediul on-line, din cauza pandemiei de Covid-19, noul an școlar s-a redeschis în mod tradițional, fără niciun fel de restricții. Astfel, ieri, la începerea anului școlar 2022-2023, în curțile ori pe terenurile de sport ale instituțiilor de învățământ – așa cum s-a întâmplat și la Ploiești, dar și în alte localități din Prahova – elevii s-au putut reîntâlni cu colegii și profesorii lor fără să mai țină cont de masca de protecție a feței ori de distanța minimă de 1,5 metri între persoane, s-au putut ține de mână, s-au putut îmbrățișa ori să se pupe pe obraz, lucruri firești de care le era atât de dor, după cum aveau să-și mărturească unii altora.

În fapt, chiar dacă au început cu zece zile mai devreme față de obișnuitul 15 septembrie, ceremoniile de deschidere a noului an școlar – desfășurate în prezenta părinților și a bunicilor – s-au derulat după tipicul obșnuit, ca în vremurile normale. Astfel, din atmosfera de început de an şcolar nu au lipsit emoțiile acelora care au pășit pentru prima dată pe poarta școlii, florile ori uralele. În Prahova, potrivit datelor primite de la prof. Aurel Graur- inspector și purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Prahova- peste 100.000 de elevi au început ieri școala, fiind vorba despre elevi de la clasa pregătitoare până la liceu. Potrivit acestuia, și în acest an școlar, din cauza numărului redus de copii, în unele localități, mai ales din mediul rural, se organizează învățământ simultan, aşa cum există așezări în care școlile sunt încă în șantier, fiind vorba mai ales despre instituții noi de învățământ, care se realizează cu fonduri europene ori cu bani alocați prin programele guvernamentale naționale.

Dar, chiar dacă noul an școlar a venit și cu schimbări majore, profesorii și elevii se declară deopotrivă optimiști, ba, în ultimul caz, al elevilor, unii dintre ei au ținut morțiș să intre cu dreptul pe poarta instituției de învățământ, ca să ”ia Bacul-ul”, așa cum s-a întâmplat la Colegiul Al. I. Cuza Ploiești, în timp ce la un alt colegiu ploieștean – ”Mihai Viteazul”, una dintre clasele a IX-a, cu profil sportiv, a format o altfel de ”horă” – a promisiunii că vor fi cuminți și vor învăța la toate materiile.
Conform declarațiilor inspectorului Aurel Graur, în băncile aceleiași săli de curs, chiar dacă sunt din clase diferite, se vor regăsi, în noul an școlar 2022-2023, în mod special elevi din localitățile unde numărul populației, nu doar al copiilor, este foarte mic, precum la Jugureni ori Sălciile. Totodată, întrebat dacă, la nivelul județului, chiar dacă oficial ieri a început școala, sunt și acum cazuri de școli încă în șantier, acesta ne-a răspuns că se înregistrează și astfel de situații, fiind vorba, în mod special, despre ”școli noi” aflate în construcție ori în reparații și reabilitări, investițiile derulându-se în baza unor proiecte cu finanțare europeană sau cu bani guvernamentali, prin programele naționale de dezvoltare locală. ”Până pe 31 august a.c., având în vedere debutul noului an școlar, împreună cu reprezentanți și de alte direcții deconcentrate, am realizat o serie de verificări în județ, prin intermediul cărora am putut vedea că încă se lucrează, fiind vorba în mod special despre școli noi. Lucrările erau însă în grafic, așa cum am putut constata, de exemplu, la Potigrafu ori la Podenii Noi”, ne-a declarat, ieri, interlocutorul nostru. Potrivit acestuia, pentru elevii de clasa I din județ au fost deja transferate manualele, care sunt toate noi, în timp ce pentru celelalte clase cărțile pentru studiu sunt cele de la generațiile anterioare, cu precizarea că unele dintre ele, în proporție de 15%, așa cum se procedează anual, vor fi, de asemenea, noi.
Cert este că, așa cum am putut observa și noi, mergând, ieri dimineață, pe la câteva dintre școlile din Ploiești, începerea noului an școlar, chiar și mai devreme ca de obicei, a fost așteptată de către profesori și elevi, mai ales că, după doi ani, s-au putut ține de mână ori să se ia în brațe, ca în vremurile bune, odată ce nu s-a mai ținut cont de nicio restricție. Astfel, la Școala gimnazială ”Elena Doamna”, de pildă, terenul de sport s-a umplut, ieri dimineață, de elevi, părinți și bunici, de departe cei mai emoționați fiind cei care își puseseră pentru prima oară ghiozdanul în spate, iar asta se vedea după grupurile de copilași strânși, ciucure, lângă doamnele învățătoare. De altfel, în cazul Colegiului Național ”Al. I. Cuza”, bucuria începerii noului an școlar se auzea chiar din apropierea clădirii sediului Primăriei Ploiești, din centru. Și asta deoarece, de la microfon, răsuna nominalizarea elevilor fiecărei clase și a profesorilor diriginţi , care defilau apoi, pe terenul de sport al școlii, în aplauzele celor prezenți. Bucuria revederii colegilor de clasă s-a putut ”măsura”, dacă se poate spune așa, și prin îmbrățișările lungi și pupăturile pe obraz, care le-au lipsit în ultimii doi ani din cauza pandemiei, unii dintre ei ținând chiar să pășească apoi, cu dreptul, pe poarta școlii, în speranța că, în cazul celor de clasa a XII-a, acest lucru îi va ajuta să promoveze viitoarele examene de la Bacalaureat. Entuziasm mare a fostm și pe terenul de sport al Colegiului Național ”Mihai Viteazul” din Ploiești, și aici find văzute defilând clasele de elevi alături de diriginți. N-au lipsit nici momentele inedite, elevii clasei a IX-a de volei – singura din județ cu acest profil sportiv – prinzându-se, la propunerea conducerii colegiului, într-o ”horă” specială, a promisiunii că vor fi cuminți și vor învăța la toate materiile, mai ales în contextul noilor modificări.

Așa cum v-am mai anunțat, noul an școlar 2022-2023 a venit și cu schimbări majore, printre cele mai importante modificări fiind cele care vizează înlocuirea semestrelor cu module, eliminarea tezelor, iar la fiecare disciplină de studiu elevii vor avea o singură medie anuală. Astfel, conform noului regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, s-a schimbat structura noului an școlar, care va include cinci module de învățare și tot atâtea vacanțe, elevii urmând să fie implicați și în activități extrașcolare variate, în ”Săptămâna Verde” și ”Școala Altfel”. Despre aceste modificări, directorul Colegiului Național ”Mihai Viteazul” Ploiești, prof. Gabriel Țaga, ne-a declarat:”Legat de modificările aduse în învățământ, de 30 de ani încercăm să fim pozitivi și să vedem partea bună a lucrurilor. În ceea ce privește schimbările aduse pentru acest an școlar, din punctul meu de vedere, sunt și lucruri pozitive. Un exemplu ar fi împărțirea pe module, pentru că elevii erau obosiți după două luni de școală. În ceea ce privește dispariția tezelor, vreau să aduc în atenție o prevedere mai puțin mediatizată, și anume aceea că pot fi cel puțin două evaluări prin lucrare scrisă, iar dacă se va respecta acest lucru de către profesori va fi bine. Sunt, însă, nemulțumit de dispariția admiterii în clasa a cincea, având în vedere faptul că, în cazul colegiului nostru, elevii care parcurgeau această etapă reprezentau o pepinieră pentru excelență și anii de liceu. Avem speranța că se va găsi o soluție astfel încât să ne putem selecta elevii, pentru că noi nu avem ciclu primar”.